IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матео Ренци: Реформите на трудовия пазар са неизбежни

Трудовото законодателство трябва да стане по-гъвкаво, което ще позволи на бизнеса да е по-конкурентноспособен, смята италианският премиер

11:43 | 15.12.14 г.
Матео Ренци: Реформите на трудовия пазар са неизбежни

Италия върви към големи промени в своя трудов пазар в посока на подобряване на неговата конкурентоспособност, но съпротивата срещу законовите изменения се увеличава не само сред широката общественост, но и вътре в политическия лагер на премиера Матео Ренци.

"Скъпи мои демократи, не сте тук, за да спорите помежду си. Тук сте, за да променим Италия. Няма да униваме и да забиваме погледи в земята", посочи Ренци по време на партийно събрание в Рим в неделя, предава WBP Online.

Междувременно италианcки работници и синдикати организираха обща стачка в петък, протестирайки срещу планираните реформи на трудовия пазар.

Според Матео Ренци планираните реформи са съществени и неизбежни в усилията на неговото правителство да изправи на крака Италия от икономическото неразположение и годините на стагнация и рецесия. По думите му трудовото законодателство трябва да стане по-гъвкаво, което ще позволи на бизнеса да е по-конкурентноспособен.

Италианската икономика продължава да се представя изключително колебливо, записвайки отстъпление от 0,1% през третото тримесечие. Освен това равнището на безработица в страната остава над средното ниво за еврозоната – 13,2% през октомври. Коефициентът на младежка безработица, включващ лицата на възраст от 15 до 24 г., пък е големият политически проблем, тъй като остава упорито над 40% тримесечия наред.

Освен това Италия има проблеми и с постигането на целите на Европейския съюз за дълга и бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още