IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Piraeus набира скорост в опита си да намали лошите заеми

Новият главен изпълнителен директор Христос Мегалу трябва да се отърве от лоши заеми за 4 млрд. евро до края на годината

15:16 | 17.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият главен изпълнителен директор на Piraeus Bank се опитва да навакса изгубеното времеХристос Мегалу трябва да се отърве от лоши заеми за 4 млрд. евро до края на годината съгласно план за преструктуриране, съгласуван с надзорния отдел на Европейската централна банка (ЕЦБ) още преди да поеме най-големия гръцкия кредитор, разказва Bloomberg.

„Има решение на това управление да се ускори прилагането на плана за преструктуриране, за да може възможно най-бързо да се изплати обратно държавната помощ“, казва Мегалу в интервю от централата на банката в Атина. Piraeus е получила държавно финансиране за 2,72 млрд. евро от ноември 2015 г., а спасителният фонд на Гърция притежава над една четвърт от кредитора.

Мегалу се включва късно в преструктурирането, присъединявайки се към банката от Eurobank Ergasias едва през март, което го прави трети главен изпълнителен директор за по-малко от две години. Двама негови предшественици се оттеглиха след спор с Paulson & Co. - един от основните акционери на банката.

Акциите на Piraeus са поскъпнали с 45%, откакто Мегалу пое поста, което дава на компанията пазарна капитализация от около 2,3 млрд. евро.

В последния си доклад за паричната политика централната банка на Гърция идентифицира лошите дългове като най-голямото препятствие пред гръцката банкова система и по-широката икономика. Експозицията към необслужвани заеми е от 104,8 млрд. евро към края на 2016 г., което представлява около половината от всички заеми в балансите на банката, показват данни на Гръцката централна банка.

Това все пак е подобрение спрямо 2015 г., когато имаше сериозно изтичане на депозити заради опасения, че Гърция може да излезе от еврозоната. Изтичането беше спряно, след като банките бяха затворени за три седмици, бяха наложени ограничения върху тегленията и изпращането на средства извън страната, а Гърция договори спасителен заем за 86 млрд. евро – третия от 2010 г. насам.

Piraeus e “напът“ да намали необслужваните заеми – чиито падеж е изтекъл преди над 90 дни – до 19,1 млрд. евро до края на годината от 23 млрд. евро към края на март, казва Мегалу. Споразумението с Единния механизъм за надзор включва и ангажимент да понижи експозицията към необслужвани заеми с 2 млрд. евро до 31,3 млрд. евро до края на годината. Това включва и преструктурирани заеми, които вероятно ще се окажат лоши.

Piraeus вече е понижила леко дълга, продавайки проблемни заеми за почти половин милиард евро в Сърбия, Румъния и България през последните 18 месеца. Тя е привлякла и 3 млн. евро от продажбата на 29 имота в онлайн търг.

Нов закон, който позволява на банките да работят директно с кредитополучателите за преструктуриране на дълга им, би трябвало допълнително да облекчи беремето, казва Мегалу. Досега кредиторите трябваше да пращат кредитополучателите, закъснели с вноските си, на съд.

Новото управление е създало отделно подразделение, което да се разпорежда с повторното влизане във владение и продажбата на нежелани активи. Банката се опитва да продаде дъщерните си дружества на Балканите и дяловете си в Hellenic Seaways и две гръцки ферми за риба – Selonda и Nireus.

Основната ни цел е да намалим експозицията си към неключовите банкови притежания в Гърция и към международните банкови дъщерни дружества в Сърбия, Румъния и България“, казва главният изпълнителен директор. „Ако го постигнем без удар върху капитала, това ще има положително влияние върху счетоводния ни баланс“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още