IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посещенията на българи в Гърция растат с 57% към края на септември 2015 г.

Страната ни е на първо място по ръст на посещенията през първото деветмесечие на миналата година

15:28 | 11.01.16 г. 4
Посещенията на българи в Гърция растат с 57% към края на септември 2015 г.

Въпреки кризата в Гърция, затворените банки и капиталовия контрол посещенията на чужденци в Гърция в периода януари - септември 2015 година се увеличават с 8,6% на годишна база, показват данните на статистическия институт в южната ни съседка Elstat.

От тях е видно, че най-значимото увеличение е на броя на посещенията на българите - в рамките на 56,8% до общо 1,61 млн. На второ място се нареждат тези, реализирани от граждани на Македония (ръст от 26,1% до 2,71 млн. посещения), следвани от гражданите на Великобритания (ръст от 17,5% до 2,12 млн. посещения).

Гърция се е радвала и на повишен интерес от страна на германците. Общо 2,38 млн. са посещенията на граждани на Германия в южната ни съседка до края на септември 2015 година. Броят им се увеличава с малко над 17 на сто.

В същото време руснаците намаляват своите посещения с 62,1%, а посещенията на гражданите на Сърбия през първите девет месеца на миналата година в Гърция е с 26,5% по-малък.

От статистиката отчитат, че чужденците, които са посетили страната, са основно европейци - 88,4%, или 18,2 млн. Общо 20,6 млн. са посещенията на чужди граждани в Гърция през отчетения период.

През тази година обаче има и ръст на посетителите от други континенти - с 3,2% повече, или общо 658,5 хил. са посещенията на граждани на САЩ, а с 4,5% повече (920 хил.) - от Турция, която се разглежда като част от Азия в статистическите документи на ELSTAT.

Данните за чуждите посетители се събират от централната банка на Гърция за нуждите на платежния баланс и се ползват от Elstat по силата на меморандум за сътрудничество, уточняват още от статистическата служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
verimg
преди 8 години
Ще ми обясниш ли какво да търся на бетонираното Черноморие? То пари да му дават не трябва да ходи човек. Все пак здравето е най-важно. В Гърция, дори и след увеличението на ДДС-то, цените са същите като в София, за качестовото на стоките да не говорим. Е дам няма хидрогенирани мазнини за стотинки и мляко от нишесте, но все пак аз и тук не си позволявам да си купувам подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Miraka
преди 8 години
По-добре да ходя на море веднъж на 3 години, ама да е в Гърция, а на в нашия кен.еф :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Много бедни тия българи бе..... че да правят 1,61 милиона посещения за почивка само за 1 година в страна, където жизненият стандарт е прословуто неколкократно по-голям от българския?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 20
Ravon
преди 8 години
Така ще е докато не се предприемат действия за стимулирането на масовия балгарин да ходи на море у нас. Имаше много добри идеи, като ваучерите за почивка на нашето черноморие, да са нещо подобно на ваучерите за купуване на храна, примерно всеки месец автоматично от заплатата на работниците да се отделят 100лв. и като дойде времето за море да се дава на работника ваучер за 1200лв. да отиде на море у нас. Така ще се стимулират работниците да почиват на нашето море в нашите хотели, като отделно ще спестим конвертируема валута, същата която истича сега у Гръцко. Ще се подобри и културата на народа, да свикне че е добре за нас да почива у нас, а не да търчи в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още