IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за "Турски поток" между Русия и Турция текат на всички нива

Не се планира обаче посещение на Владимир Путин в Турция

09:59 | 02.04.15 г.
Преговорите за "Турски поток" между Русия и Турция текат на всички нива

Преговорите между Русия и Турция за „Турски поток“ продължават на различни нива, коментира говорителят на президента на Русия Владимир Путин – Дмитрий Песков. Визита на руския президент в Турция обаче на този етап не се предвижда, допълни той, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, че през миналия месец руски медии коментираха, че разговорите за новия газопровод са замрели заради желанието на Турция да получи по-големи отстъпки от цената на природния газ. Ден по-късно това беше отречено от турския енергиен министър Танер Йълдъз.

По думите на Песков днес „Газпром“ се намира в постоянен контакт със своите партньори в проекта и обсъждат реализацията на „Турски поток“.

„Газпром“ и турската BOTAS подписаха на 1 декември 2014 година меморандум за разбирателство за изграждането на „Турски поток“, който ще мине по дъното на Черно море до турския бряг. Реално с това руската страна сложи край на проекта „Южен поток“. Обемът на новия газопровод е 63 млрд. куб. метра годишно, като 50 млрд. от тях ще се насочват към газов хъб на турско-гръцката граница.

Очакванията са първите доставки на газ от Русия до Турция по новия газопровод да бъдат реализирани в края на 2016 година. Плановете са дотогава да бъде изградена първата тръба по проекта, през която ще бъдат пренасяни 15,75 млрд. куб. метра, които ще бъдат насочени към турския пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още