IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой: Това не бе референдум, а постановка*

Направихме каквото трябваше да направим. Ние сме правителството на Испания, а аз съм главата на това правителство, заяви премиерът

22:29 | 01.10.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският&nbsp; премиер Мариано Рахой по време на телевизионното си изявление.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският  премиер Мариано Рахой по време на телевизионното си изявление. Снимка: Ройтерс

Испанският премиер Мариано Рахой осъди остро спорния референдум за независимост в Каталуния и го нарече "подигравка със същността на демокрацията".

“Нямаше референдум, а постановка", заяви в неделя вечерта пред журналисти в Мадрид консервативният политик, цитиран от DPA. 

По думите му жителите на областта са били измамени, за да участват в незаконно гласуване. Водещите катулонски политици са знаели, че референдумът е незаконен, но въпреки това са продължили с организацията.

Според него повечето жители на региона не са искали да участват във вота. 

По думите на Рахой испанската държава е показала, че може да "реагира на всяка провокация" с всички правни средства, с които разполага. Каталунското регионално правителство е "нарушило основните права" и е нарушило законността и демократичното съвместно съществуване. "Правото на закона остава в цялата си сила", каза той в края на телевизионната си реч, като добави, че силите за сигурност "изпълниха задължението си" и изпълниха съдебните решения. 

"Направихме каквото трябваше да направим. Ние сме правителството на Испания, а аз съм главата на това правителство, и поемам пълна отговорност. Изпълнихме задължението си да защитим върховенството на закона. Действахме в рамките на закона, и само на закона“, подчерта испанският премиер.

По време на референдума за каталунската независимост в неделя по време на сблъсъци между активисти и полицаи бяха ранени няколко стотици души.

Според каталунското регионално правителство 761 души са се нуждаели от медицинско лечение, много от тях – заради сблъсъци. Испанското Министерство на вътрешните работи съобщи за единадесет ранени служители, срещу някои са били хвърляни камъни. След спокойното начало на изборния ден служители на националната полиция на Испания и Гражданската гвардия са започнали да конфискуват бюлетини и изборни урни в няколко избирателни секции. В Барселона според очевидци те са използвали гумени палки в поне един случай. 

"Испания е срам за Европа заради начина, по който се опита да смаже референдума”, заяви междувременно правителственият говорител на област Каталуния Жорди Турул. Той определи действията на гражданската гвардия като "пълна диващина”, която ще доведе до международен скандал.

Междувременно кметът на Барселона Ада Колау призова испанският премиер Мариано Рахой да подаде оставка заради действията на правителството срещу каталунските граждани.

"Той е страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права”, допълва още Колау.

Испанският конституционен съд обяви вота за независимостта на Каталуния за незаконен. Според решението на съда катулонската регионална полиция (Mossos) трябваше да предотврати провеждането на допитването в училищата и другите обществени институции. Но Mossos не се подчини на заповедта, а въпреки дъждовното време пред секциите се извиваха дълги опашки.

По данни на регионалното правителство повече от 70% от 2300 избирателни секции са били отворени. Испанското Министерство на вътрешните работи съобщи, че националната полиция е закрила повече от 90 избирателни секции.

Това включва и избирателната зона, в която каталунският регионален президент Карлес Пучдемон първоначално трябваше да даде своя вот.

Около три милиона души отидоха до избирателните секции през деня, но не всички от тях успяха да гласуват, тъй като някои от секциите бяха блокирани от испанската полиция. В неделя сутринта каталунското регионално правителство позволи на избирателите да се преместят в други избирателни секции, ако мястото им на гласуване е затворено. По време на изборите и преброяването организаторите на референдума се сблъскаха и със срив на интернет връзките. В събота служители на властта поеха контрола над центъра за телекомуникации (CTTI) на регионалното правителство.

*Актуализирано в 22,55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Мне, комисарите ще спят сладко, сладко. Работните пчелички, които в действителност работят вместо тях ще им напишат опорните точки. Великите комисари само ще ги прочетат както обикновено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
s3
преди 6 години
Двуличие по евроатлантически.Винаги има 2 варианта за едно и също нещо, според контекста.Тук обаче или ще оставят кааталунците да се отцепят, или май скоро ще има пак гражданска опълченска война в Испания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
dr.5rov
преди 6 години
Още една нгледна демонстарция на двуличието. Изводите всеки да си ги прави сам за себе си според собствените си интереси и разбирания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 17
scott
преди 6 години
Браво Рахой!Един достоен мъж, КОЙТО ПОКАЗА, ЧЕ МОЖЕ ДА НОСИ ВЛАСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
Fair
преди 6 години
Сегашният троцкистки режим в ЕС позорно мълчи, защото знае, че няма как да се оправдае! За двойните стандарти, за анти европейската си политика, за разрушаването на християнската цивилизация, което тече отдавна... Те, сега не знаят какви термини да използват дори... ..Не върви да им кажат "сепаратисти", опълченци", "терористи", ама пък иначе за други случаи може! Голям зор ще видят комисарите тая нощ, докато изготвят опорните точки... ..утре ще ги прочетем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
крас
преди 6 години
НЕЩАТА ЗАПОЧНАХА ДА ПРИЛИЧАТ НА МАЙДАНА!СПОМНЯТЕ ЛИ СИ КАК ЕВРОПА СЕ НАМЕСИ В УКРАЙНА ПОМНИТЕ ЛИ ИМЕНАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОМИСАРИ и тяхната мисия в Украйна??КЪДЕ СА ТЕ СЕГА?!ЗАЩО ГИ НЯМА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още