IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния очаква да се присъедини към еврозоната през 2022 г.

Според външния министър на страната по-ранното влизане ще се отрази негативно върху най-бедните ѝ граждани

12:38 | 28.08.17 г.
<p>
	Румънският парламент. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Румънският парламент. Снимка: pixabay.com

Румъния, една от страните членки на Европейския съюз с най-бърз ръст на икономиката, може да се присъедини към еврозоната през 2022 г., когато доходите на най-бедните ѝ граждани се увеличат, казва външният министър Теодор Мелешкану, цитиран от Ройтерс.

„Днес вече отговаряме на всички официални изисквания, можем да се присъединим към валутния съюз още утре. Но се опасяваме, че това ще има отрицателен ефект върху доходите на най-бедните, на пенсионерите“, казва Мелешкану за полския ежедневник Rzeczpospolita.

Мисля, че ще приемем еврото след пет години, през 2022 г.“, добавя той.

Еврозоната в момента се състои от 19 страни членки, като последната – Литва, се присъедини през 2015 г.

Насърчаването на по-голяма интеграция между страните членки на еврозоната може да означава, че останалите извън клуба страни може да останат на тъмно при взимането на ключови решения.

Решени сме да работим заедно по пътната карта за бъдещето на Европейския съюз, еврозоната и всички подходи, които ще трябва да бъдат постигнати в бъдеще, защото знам, че сте силно устремени да интегрирате Румъния в Европа, която върви напред“, заяви френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с румънския си колега Клаус Йоханис след посещението си в Букурещ миналата седмица, припомня румънската информационна агенция actmedia.

Румъния, с население от 21,4 млн. души, е една от най-бързо разрастващите се икономики в Европейския съюз, като очакванията са брутният вътрешен продукт да се разшири с 5,5%-5,6% през 2017 г., казва още Мелешкану.

В същото време обаче страната остава една от най-бедните страни членки на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още