IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Нито евро за Атина, преди да покаже твърди ангажименти

В Германия има много съмнения за това, че Гърция изпълнява своите задължения, твърди финансовият министър

15:21 | 25.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле: Нито евро за Атина, преди да покаже твърди ангажименти

И след постигането на принципното споразумение в Еврогрупата за удължаване на помощната програма с четири месеца, на Гърция може да ѝ е се наложи да трепери за нужните ѝ допълнителни плащания.

В сряда германският финансов министър Волфганг Шойбле обяви, че ако страната не удовлетвори напълно поетите ангажименти от текущия помощен инструмент, тя няма да получи повече никакви пари от партньорите си. „Няма да предоставим нито едно евро предварително“, заяви той пред германския канал SWR. Междувременно гръцкият министър на енергетиката Панагиотис Лагазанис обяви, че държавата ще спре текущата в момента приватизация в сектора на енергетиката. Правителството обеща на своите кредитори, че няма да прекратява текущите проекти за продажби на държавни дружества.

В понеделник Гърция представи на своите партньори списък от конкретни ангажименти за реформи. Този списък бе поискан от Еврогрупата като предпоставка тя да даде съгласието си за удължаването на програмата за помощи с четири месеца до края на юни. По принцип сегашните цели за икономии и реформи на настоящата програма продължават да важат. Ако новите ангажименти на страната бъдат обвързани до април с конкретни числа и дела, Гърция ще получи допълнителни траншове от програмата. 

Шойбле даде да се разбере, че по принцип става дума за продължаване на договорените ангажименти от втората помощна програма. „Няма нови условия в програмата, това бе малко погрешно изтълкувано от обществото, но по-скоро гърците имат малко повече време, за да отговарят на изискванията на програмата", каза той. Едва когато те напълно я удовлетворят  (програмата), ще получат средствата". Това важи и за новия списък - „ако не се подкрепи той с цифри, нищо няма да бъде платено". 

Германският министър посочи, че в Германия има много съмнения за това, че Гърция изпълнява своите задължения. Същото се отнася и за Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия - бившата Тройка, що се отнася до въпроса дали обещаните от новото правителство нови социални мерки ще се финансират в рамките на настоящата помощна програма.

Междувременно, след сключването на споразумението, Гърция отново заговори за опрощаване на дълга. „Говоря за преструктуриране на дълга, което значително ще намали дълговия ни товар“, заяви финансовият министър на страната Янис Варуфакис в сряда. Това било критерий, че един ден страната ще се завърне на дълговия пазар. Останалите предпоставки били още инвестиции и бюджетен излишък.

Междувременно гръцкото правителство хвърли съмнения върху обещанието си да не спира текущите приватизационни проекти. Енергийният министър Лафазанис заяви пред вестник Ethnos, че няма да се продават нито производителят на електроенергия  PPC, нито мрежовият оператор Admie. За купувачи бяха спрягани държавната Grid Corporation of China (SGCC) и италианският системен оператор Terna.

"Компаниите не са внесли обвързващи оферти“, заяви Лафазанис по повод на планираната продажба на 66 процента от акциите на Admie. „Така че не може да се каже, че това е прекратяване на сделка. Същото се отнася и за PPC", заяви той. 



Всичко по темата четете тук!

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
roli5
преди 9 години
Правилно нито евро за маляките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
rover
преди 9 години
Това изказване на Шойбле е с най-голяма значимост и е изпълнено с най-голяма конкретика в последните няколко дни. Интересно защо изобщо липсват коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
Безплатен обяд, че и вечеря, има в Бантустан. Е, не е за всички, ама тия, за които е, си похапват до пръсване, а плаща затъпялата от будалкане рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
rover
преди 9 години
Май нещо замлъкнаха апологетите на безплатния обяд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още