IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария въведе такса "бежанец"

Австрия преговаря с Германия и Словения за ограничаване на бежанския поток, Норвегия удължи граничния контрол

19:13 | 15.01.16 г. 13
Швейцария въведе такса "бежанец"

Бежанците, които пристигат в Швейцария, трябва да предадат на властите финансовите си активи на стойност над 1 000 франка, за да помогнат за финансирането на издръжката си, съобщава онлайн изданието EuroNews, като се позовава на информация на швейцарската радиотелевизионна компания SRF.

Телевизията е показала разписка, която сирийски бежанец е получил на границата. Властите са поискали от него да предаде повечето от парите в брой, които семейството му е носело със себе си.

Швейцарските власти разпространяват и уведомителен лист за бежанци, в който се казва, че те трябва да предадат имуществото си на стойност над 1 000 франка, когато пристигнат в приемателните центрове. Срещу имуществото бежанците ще получават разписка, срещу която ще могат да си върнат парите, ако напуснат страната до 7 месеца след пристигането им. Ако останав в страната, средствата няма да им се връщат, а ще се ползват за покриване на разходи около настаняването им.

Освен това всеки бежанец, който получи правото да остане и да работи в Швейцария, ще трябва да отчислява на държавата по 10% от заплатата си за срок от 10 г., докато не изплати 15 хил. франка, които са били похарчени за приемането му, съобщава БНР.

Наскоро и Дания предприе подобни мерки срещу бежанците, за да спре потока от мигранти, пристигащи в страната заради щедрата социална система.

Междувременно стана ясно, че Австрия преговаря с Германия и Словения за ограничаване на бежанския поток, съобщи Ройтерс.

Трите държави съвместно ще наблюдават потока от имигранти по границите.

Норвегия същевременно обяви, че удължава с 30 дни - до 14 февруари, въведения граничен контрол по границите с други страни от Шенген.

Темата за бежанската вълна можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 27 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Еми браво на швейцарците.Наш'то неземно светило премиера как не можа да се сети затова преди швейцарците?Бързо да се поучи и да въведем таксата и у нас. Само че на българската границата мизата да е всичко над $ 5 да става мигновено българска държавна собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Швейцарците както винаги най-бързо се усещат; по-добре късно, отколкото никога. За разлика от прехвалената Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Инвестора , къде са предните коментари бе ? Толкова ли са кофти че ги криете...ми оправяйте поне номерацията , фокуса да бъде майсторски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
започнаха ли да се усещат или само следват сценария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
А...европейските ценности и хуманноста де са бе...сиренето с пари, а ! А на бабиерата в Германия ман.галора дето се намъкна у рейсо без билет , може да и напише една убава разписка на арабски...ше има да зема ,ама кога не се знае !Ше и останат селфита за спомен кат се пенсионира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още