IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скука на първия телевизионен дебат на политически лидери в Гърция от 2009 г.

Единствено Панос Каменос създаде емоции в студиото с обвинения, че Меймаракис е замесен в скандала със Siemens

09:37 | 10.09.15 г.
<p>
	Лидерите на Неа демократиа Евангелос Меймаракис (вляво) и на СИРИЗА Алексис Ципрас се подготвят за дебата. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Лидерите на Неа демократиа Евангелос Меймаракис (вляво) и на СИРИЗА Алексис Ципрас се подготвят за дебата. Снимка: Ройтерс

Скука лъхаше от дългоочаквания дебат на политическите лидери в Гърция, съобщават гръцките медии. Социологическите проучвания показват голям процент на колебаещи се как да гласуват и затова и дебатът, първият от 2009 година насам, се сочеше като един от начините за привличане на гласове.

Битката за първото място е много оспорвана – двете водещи партии СИРИЗА и „Неа демократиа” вървят рамо до рамо с разлика от по-малко от половин процент в различните проучвания. Трилър има и за третото място – няколко партии имат шанс да бъдат третата политическа сила в гръцкия парламент.

Регламентът на дебата, провел се в обществената телевизия, обаче разочарова – шестима журналисти от различни медии имаха право да зададат по два въпроса в няколко кръга от теми на по един от седмината лидери. За спазването на регламента отговаряше един от водещите журналисти в ERT - Панос Харитос.  

Отговорите на въпросите на политиците обаче звучаха вяло и монотонно, липсваше диалогът между опонентите, пише „Етнос”. Самите въпроси, макар и по една и съща тема, бяха различни и така не се стигна и до сблъсък на мнения. 

Изданието посочва, че само лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас е поискал да има възможност за въпроси и отговори между лидерите, но дори и когато се обръщаха директно към него, той спази правилата и не отговори на нападките.

След три часа на въпроси и отговори няма новини и изненади, допълва „Катимерини”. Сега фокусът ще е насочен към следващия понеделник (14 септември), за когато е насрочен директнтият сблъсък между лидерите на двете водещи партии – Ципрас и Евангелос Меймаракис.

Това, с което ще се запомни дебатът тази нощ, са само директните обвинения на лидера на „Независимите гърци” (АNEL), партньор на СИРИЗА в управлението, Панос Каменос към лидера на „Неа демократиа” във връзка със скандала със Siemens. Според Каменос по случая трябва да бъде насрочена прокуроска проверка.

Камерите не показаха нападнатия лидер, но микрофоните уловиха как се обръща към Ципрас с въпрос „Защо го остави да ти свърши мръсната работа?”. „Не ме замесвай в това”, е отговорът на лидера на СИРИЗА.

Интересна подробност около този дебат е и заплахата за бомба в сградата на обществената телевизия, отправена малко след началото на предаването. Предупреждението беше, че взривното устройство ще избухне в 22:30 часа. Въпреки това сградата на телевизията не е била евакуирана и дебатът не е прекъснат, макар и такива да са процедурите при подобни заплахи.

Случващото се в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още