IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяната на караула в Македония

Новият премиер на страната има амбицията да заглади проблемите със съседните държави и вътрешните конфликти

14:48 | 29.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дори и за лидер на балканска държава новият премиер на Македония Зоран Заев има отчайващ списък със задачи, пише в анализ европейското издание Politico. Като повечето си съседи страната е сред най-бедните в Европа, обхваната е от корупция, шири се организирана престъпност, а съдебната система има слабости.

Сега 42-годишният бизнесмен Заев има голям брой предизвикателства – да се разбере с Гърция относно името, за да може да гарантира европейския път на Македония и влизането в НАТО, да намери компромис и с България относно историята и езика, а вътре в самата държава двете големи етнически групи са в обтегнати отношения.

„В миналото политиците злоупотребяваха със системата“, казва новият македонски премиер пред Polititico. „Надявам се, че ще организираме обществото по различен начин, с повече демокрация, повече свободи, повече правосъдие“, допълва още той.

Но Заев се нуждае от малко повече от надежда, за да реализира своите цели. Той зае поста на премиер на Македония след ескалация на напрежението през април, след като привърженици на бившите управляващи нахлуха в парламента и атакуваха депутати, включително и бъдещия премиер. 

Заради тези сблъсъци президентът Георге Иванов дълго време отказваше да връчи управленския мандат на Заев. Опасенията му бяха, че заради коалиционния партньор в управляващата коалиция той ще направи прекалено много компромиси към етническите албанци. В крайна сметка Зоран Заев официално беше определен за премиер на страната през май.

Самият Заев знае как да предизвика политическа криза, пише още Politico. Именно той съобщи за правените от службите за сигурност записи на разговори на висши чиновници, които показаха колко дълбоко е проникнала корупцията във властта. "Сега вече няма тайни. Всички знаят за слабостите в съдебната система, институциите, медиите", казва Заев. 

В първите месеци на своя мандат премиерът вече предложи реформи, които да заздравят демократичните институции и които международни институции, включително и ЕС от години. Те ще дадат тласък на зациклилите усилия за влизане в ЕС. На този етап те са посрещани добре от западните дипломати, отбелязва още европейското издание. 

Заев обаче има да свърши още работа и една от тях е да се разбере с Гърция по спора за името. Атина е изнервена и от опита на македонците да присвоят исторически личности като Филип Македонски и Александър Велики, които са част от гръцката култура. Скопие вече дава сигнали, че е има място за компромис и сега нещата ще зависят от Атина. 

Заев иска да подобри и отношенията си с България. Очаква се по-късно двете страни да подпишат договор за добросъседство по време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в Македония.

Трудностите у дома също са голямо предизвикателство, сред които и контрола, който все още имат бившите управляващи от ВМРО – ДПМНЕ в редица институции, допълва още Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още