IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония е готова да жертва името си, за да стане част от НАТО

Анализатори се опасяват, че решение по казуса трудно ще бъде взето

12:51 | 12.06.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Македония е готова на компромис, за да преодолее гръцкото вето за членство в НАТО, заяви македонският външен министър Никола Димитров, цитиран от Financial Times.

Двете страни от десетилетия водят спор за конституционното име на Македония и по тази причина Атина наложи и вето на македонското членство в Алианса. Гърция се опасява, че със своето име – Република Македония, страната предявява териториални претенции към едноименната гръцка провинция. Атина в момента признава страната с името Бивша югославска република Македония.

Скопие подаде молба за влизане в НАТО през 2008 г.

Димитров не коментира какви са вариантите за името на страната му, но отбеляза, че през тази седмица ще разговаря с представители на Гърция. „Ще попитаме Гърция какъв съсед желае – искат ли стабилна, приятелска държава, която спазва принципите на демокрацията“, каза още македонският външен министър по повод предстоящата среща.

Financial Times посочва още, че влизането в НАТО ще помогне на новото правителство да се покаже в добра светлина пред Европа. Пробив в дългогодишния спор за името ще е добър знак за Скопие, смятат анализатори, цитирани от изданието.

В Гърция вече приветстваха новия кабинет с коментара, че очакват по-отзивчив партньор от предишното националистическо настроено правителство. „Вече има основания за повече оптимизъм по отношение на спора за името и се надяваме на напредък“, коментират източници на FT в гръцкия кабинет.

Премиерът Алексис Ципрас обаче трябва да действа много внимателно предвид своя коалиционен партньор – крайнодясната националистическа партия ANEL, която подкрепя крехкото мнозинство на правителството в гръцкия парламент, допълва изданието. В сметката трябва да бъдат взети предвид и фракции в самата СИРИЗА, коментират още анализатори.

Всяко предложение за ново име на Македония ще трябва да мине през референдум, посочва обаче Димитров. Затова и правителството ще работи за широк политически консенсус.

Това означава, че промяната ще отнеме поне година. Подобно споразумение обаче ще бъде от помощ и в намаляването на напрежението – политическо и етническо, в Македония. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
"Македонска република", сякаш не е зле. Би означавало, че е република на хората с македонско самосъзнание но, е там, обособена и отделна, обединяваща като дух но, чужда и извън териториални претенции с контекста, македонец до се върни и приобщи към родината но чна дедите си, не тя /тази република/ да се цели в чужди земи. Без яснота и категорично розбшротелство с гърците, македонци НАТО само ще сънуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
Предложение: НОВАБЪЛГАРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Албакедония , обърках доле :) Да ме прощават братята албакедонци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Албакенодия предлагам да се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още