IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спряха три лиценза на "Укрнафта" за добив на петрол и газ

Мярката ще застраши енергийната сигурност на Украйна, оплакват се от компанията

10:56 | 30.08.16 г. 1
Спряха три лиценза на "Укрнафта" за добив на петрол и газ

Държавната служба по геология на Украйна отнема три лиценза за добив на петрол и газ на „Укрнафта“, става ясно от съобщение на ведомството. Причината е, че компанията не плаща таксите по управление на находищата. 

Работата по находищата ще бъде преустановена от 1 септември. Задълженията на „Укрнафта“ към държавния бюджет са в размер на около 475 млн. долара, обясняват още от службата.

От трите находища компанията годишно добива по около 30 хил. тона петрол и 502 млн. куб. метра природен газ. По тази причина от „Укрнафта“ съобщиха, че отнемането на разрешителното за дейност по тях ще ги постави в тежко положение, а и застрашава енергийната сигурност на Украйна.

Отнемането на лицензите ще намали паричните потоци и така компанията още по-трудно ще може да плати задълженията си към държавата, коментира ръководителят на "Укрнафта" Марк Ролинс, цитиран от пресцентъра на компанията. Той е  категоричен, че ще потърси защита на интересите на "Укрнафта" в съда. 

„Укрнафта“ е най-голямата компания за добив на петрол в страната. Тя обаче държи малък дял по отношение на добива на природен газ – около 8% от общия добив страната.

Вече повече от година Украйна не купува природен газ директно от „Газпром“, а чрез реверсивни потоци от Европа, както и задоволява търсенето чрез местен добив.

Преди седмици от „Газпром“ предупредиха, че страната не работи активно по нагнетяване на газовите хранилища, които играят важна роля при гарантиране на сигурността на зимните доставки на природен газ за Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
На Коломойски му издърпаха ушите. Да не готви контрапреврат? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още