IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей: Ще изградя по-справедлива Великобритания

Премиерът заяви, че британският референдум е бил и призив за промяна на начина, по който страната работи

16:43 | 05.10.16 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тереза Мей сигнализира за намерението си да използва възможността от Brexit, за да ребалансира Великобритания, изграждайки по-справедливо общество с по-голяма роля на държавна намеса за корекция на икономическото неравенство, съобщава Financial Times.

Закривайки годишния конгрес на торите, министър-председателят благодари на предшественика си Дейвид Камерън за лидерството му, но каза, че „сега е нужна промяна“.

Мей заяви, че резултатът от референдума на 23 юни е бил за нещо повече от членството в ЕС, твърдейки, че отразява „дълбокото“ и „ясно изразено“ усещане между много хора, че светът работи за неколцина привилегировани, а не за тях.

„Това не беше само вот за промяна на отношенията между Великобритания и Европейския съюз, но и призив да се промени завинаги начина, по който нашата страна работи – и хората, за които работи“, каза тя. „Почукайте на която и да е врата в почти всяка част от страната и ще намерите корените на революцията, изложени на показ“.

Откакто Мей пое поста през юни, тя се опитва да дистанцира правителството си от ерата на Камерън, заемайки по-твърда линия по имиграцията и настоявайки за промени в бизнес практиките, например при заплащането на изпълнителните директори. Нейното изказване обаче добави риторичен елемент към тази промяна в политиката, опитвайки се да сложи край на възприемането на партията на торите като елитарна и управлявана от образован в Оксфорд елит.

„Ако не отговорим – ако не се възползваме от тази възможност да дадем промяната, която хората искат – негодуванието ще се увеличи. Разделенията ще залегнат дълбоко. А това би било катастрофално за Великобритания“, каза тя.

Министър-председателят засегна и паричната политика на Английската централна банка, която доведе до нова ера от ниски лихвени проценти.

„Макар че паричната политика със суперниски лихвени проценти и количествено облекчаване предостави спешно лек, сега виждаме част от лошите странични ефекти. Хората с активи забогатяха, а останалите не“, каза тя. „Трябва да има промяна и ние ще я наложим, защото това е, което може да направи едно консерваторско правителство“.

Макар че паричната политика със суперниски лихвени проценти и количествено облекчаване предостави спешно лек, сега виждаме част от лошите странични ефекти

Мей уведоми британските компании, че очаква от тях да изпълняват своите социални отговорности.

Фокусирайки се върху директорите, които взимат огромни бонуси, но не финансират достатъчно пенсионните схеми на служителите, Мей дори заяви: „Предупреждавам ви, че това не може да продължава повече“. Тя похвали „социалния договор“, който означава да „обучите местни младежи, преди да наемете евтина работна ръка от чужбина“.

Нейните коментари идват ден, след като вътрешният министър Амбър Ръд каза, че са нужни по-сурови ограничения върху британските компании, които наемат чужди служители.

Мей разкритикува опозиционната лейбъристка партия, че е твърде разделена и ангажирана с „политика на безсмислен протест“. Тя обвини партията и в антисемитизъм и „омраза“.

Мей акцентира, че ще се бори да запази Обединеното кралство непокътнато въпреки стремежите на Шотландската национална партия за независимост на Шотландия.

Тя атакува водещите лидери, че са се подиграли на избирателите, които са подкрепили Brexit заради опасенията си около имиграцията.

„Само чуйте начина, по който много политици и коментатори говорят за обществото", каза тя. Те били „объркани“ от факта, че 17 млн. души са гласували за напускане на ЕС, добави Мей. „Те смятат патриотизма за неприятен, опасенията им около имиграцията за ограничени, позициите им по престъпността за нелиберални, а тревогите им около сигурността на работните им места – неудобни“.

Стратезите на торите вярват, че голяма част от гласоподавателите от бялата работническа класа ще се отдръпнат от проимигрантските, антимонархичните, антивоенните позиции на лидера на лейбъристите Джереми Корбин.

Миналата седмица говорител на Корбин каза, че се чувства „спокоен“ по отношение на броя на имигрантите, идващи в Обединеното кралство.

Мей иска да си спечели обратно гласоподаватели от антиевропейската партия UKIP, която е изправена пред екзистенциална криза, след като Великобритания гласува за излизане от блока. Снощи Даян Джеймс подаде оставка като лидер на партията след само 18 дни на позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
shinawatra
преди 7 години
Това, че не успявате да видите потенциала на това да си ИЗВЪН зоната на плановата икономика - ЕС, не означава че той не съществува:) Смея да твърдя, че шансовете са равни: извън и във, с малката уговорка че ВЪВ понякога води до загуба на възможност за взимане на достатъчно рационални решения. За страна от калибъра на Великобритания, ЕС определено действа "задушаващо", докато за бедняшки табор като БГ това е единственото спасение:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
shinawatra
преди 7 години
Абсолютно, такива неща не се виждат нявсякъде по света в днешно време, това се нарича защита на националния интерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 7 години
Браво на Британците, това е ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ! Не като нашият олигархично-клептомански модел на управление. Нормално е българските капиталисти и либерасти да са недоволни, вече няма да могат да крадат от икономиката на британците. Това, което остава е поне още една държава да последва незабавно примера на британците, да речем Италия или Австрия. Проблемът там е, че са членки на Евро-Зоната, но сега като намалеят паричките понеже британците ги няма и няма да е трудно да поведе крак още някой, не знам само защо гърците така се спотаиха изведнъж..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Хааахаха... Щот Камерън беше капиталиС, да си еме байката, а?! Аман от политолози и марксист-пилософи тука...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 24
Vesko94
преди 7 години
Браво на Тереза! Напълно я подкрепям! Това е истински прогресивен консерватизъм. Защитаващ традициите и националните институции, както и свободния, но социално отговорен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Ivan.r
преди 7 години
ереза Мей сигнализира за намерението си да използва възможността от Brexit, за да ребалансира Великобритания, изграждайки по-справедливо общество с по-голяма роля на държавна намеса за корекция на икономическото неравенство, съобщава Financial Times.Закривайки годишния конгрес на торите, министър-председателят благодари на предшественика си Дейвид Камерън за лидерството му, но каза, че сега е нужна промяна.Дойдохме си на социализъмъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 7 години
че ти на какво си се надявал :):) положението став а критично навсякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Sakamano
преди 7 години
И тая налази в популизма. Дано Бог да пази кралството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още