IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите стъпки, които ЕС трябва да направи, за да стане глобален лидер

Въпреки отдръпването на американския президент Доналд Тръмп прибързано е да си вадим заключения за промени в геополитическата сила

15:48 | 22.07.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ангела Меркел бе първият човек, който отхвърли предположенията, че именно тя ще стане лидер на западния свят. Трудно е да се каже дали това е пример за фалшива скромност или трезв реализъм, но въпреки всичко твърдението е вярно, коментира Волфганг Мюнхау от Eurointelligence за Financial Times (FT).

Колкото и да е разгневен човек на поведението на американския президент Доналд Тръмп или Brexit, сериозно ще греши, ако прибърза със заключенията за промени в геополитическата сила. Подобно на конспирациите, те наистина се случват от време на време, но са много редки.

Имаше миг на еуфория около Европа след победата на Еманюел Макрон на изборите за президент на Франция. Еврозоната се радва на това, което изглежда като широкообхватен цикличен възход – първия от началото на финансовата криза преди 10 години. Има глобална политическа добра воля към ЕС като цяло и към политици като Макрон и Меркел в частност. Наистина моментът би бил подходящ ЕС да поема геополитическата лидерска роля. Тя чака някой да я поеме. Но за да се случи това, ЕС ще трябва да направи три неща по различен начин. А шансовете това да се случи са нулеви.

Първото и най-важно е страните от ЕС да сложат край на огромните си и постоянни излишъци по текущата сметка, пише Мюнхау. Забравете за германския излишък. Излишъкът на еврозоната е този, който има значение – и от който германският естествено е част. Излишъкът по текущата сметка на еврозоната бе 3,4% от брутния вътрешен продукт миналата година.

Европейските политици и икономисти са склонни да разглеждат нещата от перспективата на малка страна. Обявената им цел е собствените им страни да станат по-конкурентоспособни. Това не е начин на мислене на глобална сила. Вероятно най-голямото разочарование за почти 20 години паричен съюз е провалът да се преодолее подобен тип мислене.

Жак Делор, бивш председател на Европейската комисия, веднъж отбеляза, че ЕС се състои от два вида страни членки – малки страни, които знаят, че са малки, и малки страни, които не знаят това. В един момент ще трябва да преодолеят този факт.

Еврозоната без съмнение е голяма – тя е втората по големина икономика в света. Това, което прави, има значение за останалия свят. Но за разлика от американците, европейците не са свикнали да мислят за международните последици от своите действия. Тези, които критикуват реториката на Тръмп „Америка на първо място“ трябва да осъзнаят, че страните от ЕС правят абсолютно същото от край време.

Второто нещо е да се сложи край на револвиращата криза в еврозоната, пише Мюнхау. Няколко страни членки имат неустойчиви нива на дълга. Банковите системи все още са слаби. Дисбалансите вътре в еврозоната са близо до рекорден връх, както се вижда, например, от нарастващите излишъци на Германия в платежната система за трансакции TARGET2 към ЕЦБ. Цикличният възход няма да реши тези проблеми. Наличието на икономически цикъл не те квалифицира за позицията на икономическа суперсила.

Дали Макрон и Меркел ще успеят да рестартират системата за управление на еврозоната? Това, което чувам от Германия е, че наистина има готовност да се ангажира с Макрон. Но Германия възприема фискалния съюз основно като средство за налагане на повече икономии.

Третото нещо, което трябва да бъде решено, допълва авторът, е постоянният отказ на ЕС да увеличи разходите си за отбрана. Особено при Германия няма начин тя да изпълни обещанието си да повиши разходите си за отбрана до 2% ог БВП – местната политика се движи точно в обратната посока. В неотдавнашно свое изказване в Мюнхен Меркел призова ЕС да намали зависимостта си от САЩ. Но тя пропусна да посочи, че това ще изисква увеличаване на разходите за отбрана с много повече от ангажимента към НАТО от 2% от БВП.

Общото между трите точки е, че естествената перспектива на ЕС е насочена навътре. Дори ако възприемем най-оптимистичната позиция за съживения френско-германски дневен ред, не трябва автоматично да заключаваме, че ЕС иска и е готов да приеме глобалната роля на лидер. Нито един лидер в ЕС не е започнал да подготвя избирателите си за промените в местната политика, които се изискват за това.

Макар че германците като цяло са съгласни с предположението на Меркел, че ЕС трябва да стои на собствените си крака, те не биха се съгласили с нито една от мерките, изисквани, за да се постигне това – по отбраната, по манията към фискални излишъци и прехвърлянето на суверенитет.

От всички страни в ЕС вероятно Франция е най-подготвена по отношение на отбраната, но когато говорим за свободна търговия, може би ще е трудно да се намерят обективни разлики между Тръмп и Макрон.

Един от много уроци на кризата в еврозоната е, че лидерският вакуум не винаги се запълва, тъй като лидерството не е игра с нулев резултат, завършва Мюнхау. Досега най-вероятният резултат от американското оттегляне от глобалното лидерство е просто по-малко глобално лидерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 6
lozkhris
преди 6 години
..прод: 4.Ако Европа престане да се дърли с Русия само защото така и казват от Вашингтон и приеме курс към нормализиране на отношенията,ще има достатъчно средства да се справи с останалите приблеми.Времената на студената война отминаха,СССР не съществува. Геополитиката е в ръцете на силните,това е верно,но от дракането с Русия има далеч по-важни неща - спирането на притока на имигранти, увеличаване разходите за образование, повишаване/и поевтиняване /нивото на здравеопазването, намаляване на бюрокрацията, основно в Брюксел. Резнете заплатката от 30 000 евра на Миглена Кунева и подбите на нея и ще има още повече средства за развитие на наука, производителност на труда и куп още други благини.Най-накрая трябва да се разбере,че на Германия трябва да се отнеме правото да действа като Хитлер, но с други средства. ЕС, ако иска да просъществува, трябва да изхвърли практиките на СССР от употреба и да се опита да запази целостта си на базата на равнопоставеността и националната идентичност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 5
lozkhris
преди 6 години
прод: 2. Дисбалансите и неустойчивостта на дълговете на някои страни същюо са следствие на германския монопоизъм в производството.Една Италия има безкрайни възможности за растеж на базата на конкуренцията заради малките си,фамилни производства,базирани на вековни традиции,познания и златни ръце.Но окрупняването и корпоративирането на икономиката, приоритизирано от Германия поставя тези мали фирмички в задънена улица и те са принудени да фалират. Малките страни/икономики/са още по-зле,защото не разполагат с никакъв ресурс да произвеждат стоки-краен продукт, а точно те са тези,които носят принадена стойност при продажба/сиреч високи доходи/3.Германия,Франция,Швейцария и Холандия са страните,които не дават 5 пари за собственото си ембарго към Русия и го нарушават езесекундно - турбините на Зименс,военните договори с Франция,хранителните стоки от Холандия,швейцарско-холандското участие в Турски Поток. Не може правилат да не важат за тези,които ги налагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 5
lozkhris
преди 6 години
В статията има твръдения, които са толкова нелепи, че са чак смешни. Да оставин настрана поръчковия характер на писанието и нескопосания превод на Виктория. Реалният прочит на споменаните проблеми е малко по-сложен.1.Излишъкъът е един и проблемът за него се нарича Германия.Това е страната, която е спечелила най-много от въвеждането на еврото.Германия е основният двигател на безумните икономии и непрекъснатия растеж на собствените си излишъци.Кръгът/и поведението /на тая страна е порочен по няколко причини - липсата на национални валути осигурява бетониран пазар за германски стоки в ЕЗ.Да,никой друг не е успял да намали себестойността на производството на продукция като Германия,но не всички германски стоки са произведени в Германия - нито един чифт Адидас или Пума не излиза от германска фабрика, а идва от Китай и Виетнам,където детският труд не предизвиква справедливо възмущение у германските профсъюзни лидери....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
Е па няма се плашите бре, според ония *** от Стратфор - ЕС ще се разпадне, Русия ще се разпадне, България ще изчезне от картата на Европа и само каубоите ще останат от тук и до края на света на всеки километър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 11
studioaa
преди 6 години
Положителната страна на ес е точно като размера на онази работа на комшията Пешо от горния етаж - всички говорят за нея, но никой не я виждал никъде, за да потвърди хорските приказки. Погребах съветския съюз навремето когато бях млад, а докато стана пенсионер ще погреба и европейския пак там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 6 години
бacтун е под звездите ... не те псувам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 9
khao
преди 6 години
правилна съпоставка изкара, той Веско пълни 13000 зала, но един *** понеше не му се кефи и иска да забрани да пее, така и с ЕС ... цяла България вижда положителната страна, но и тук има един *** дето си мисли че знае всичко щото просто не го кефи ... метни се от 15тия етаж и ЕС ще спре да съществува за теб, и всички ще са щастливи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 16
studioaa
преди 6 години
Да помогнем на Веско Маринов да спре да пее = Да помогнем на ес да престане да съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 14
majnata
преди 6 години
Глобален лидер ама на албанския великден ...няма армия , няма суровинна база , няма политически лидер .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още