IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар в Германия увеличава шансовете на Меркел за четвърти мандат

През второто тримесечие броят на заетите в най-голямата икономика в Европа се е увеличил с 1,1 на сто или 475 хил. спрямо първите три месеца до 44,2 млн. души

16:52 | 17.08.17 г.
<p>
	<em>Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Силният пазар на труда в Германия засилва перспективите канцлерът Ангела Меркел да си осигури четвърти мандат на изборите идния месец на фона на продължаващ растеж на заетостта, отбелязва ДПА.

През второто тримесечие броят на заетите в най-голямата икономика в Европа се е увеличил с 1,1 на сто или 475 хил. спрямо първите три месеца до 44,2 млн. души, съобщи днес Федералната статистическа служба (Destatis). В сравнение с второто тримесечие на миналата година е отчетено повишение от 1,5% или 664 хил.

"Сезонното нарастване на заетостта е обичайно за второто тримесечие на годината поради всеобщото увеличение на работата на открито през пролетта", посочва Destatis. 

През второто тримесечие служителите на пълен работен ден са били с 1,8% повече спрямо година по-рано, докато самонаетите са намалели с 0,6 на сто.

Кампанията преди изборите на 24 септември навлезе в последния си етап и Меркел се очертава като ясен фаворит благодарение на доброто състояние на националната икономика, сочат социологически проучвания.

От началото на годината ключови показатели подчертават силата на германската икономиката. Доверието на бизнеса е на рекордно равнище, а нагласите на потребителите скочиха до 16-годишен максимум. Безработицата пък е исторически ниска - 5,7% за юли.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още