IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Меркел има невероятни лидерски качества

Американският президент изрази надежда, че САЩ ще могат в кратки срокове да сключат двустранно търговско споразумение с Обединеното кралство

13:52 | 08.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп похвали германския канцлер Ангела Меркел за подхода й по време на домакинството на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Това стана на фона на сериозните разногласия на форума и съпроводените с насилие улични протести, предаде DPA.

"Вие се справихте чудесно и свършихте невероятна работа", каза Тръмп пред Меркел. "Вашите лидерски качества са невероятни и много вдъхновяващи."

Реториката на Тръмп под лозунга "Америка на първо място" и решението му от миналия месец да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата подразниха германските политици. 

Американският президент преди това бе изразил недоволство и от търговския дефицит на страната му с Германия, както и недостатъчните според него разходи на Берлин за военната сфера, съотнесено с германския БВП. На моменти отношенията му с Меркел изглеждаха напрегнати, особено имайки предвид съобщенията му в Twitter, в които остро критикуваше германската политика.

Тръмп заяви още, че демонстрациите на антиглобалистите, в които по думите му участват "немного хора", с нищо не са попречили на срещата на върха на Г-20, предаде ТАСС.

Американският президент се срещна и с британския премиер Тереза Мей и изрази надежда, че САЩ ще могат в кратки срокове да сключат двустранно търговско споразумение с Обединеното кралство.

Междувременно президентът на Руската федерация Владимир Путин разговаря с турския президент Реджеп Ердоган и отбеляза, че в решаване на кризата в Сирия и в борбата с терористите в тази страна има сериозен напредък, в това число благодарение на усилията на турското ръководство.

На срещата със своя турски колега в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург руският лидер заяви, че в последно време е направено много за развитието на двустранните отношения и за решаването на редица проблеми, които са от интерес за двете страни. 

Турският президент заяви, че съвместните усилия на Москва и Анкара са добър пример за народите от региона и за страните от цялата световна общност. Очакванията са действително много високи, каза Ердоган и изрази увереност, че срещата му с Путин в Хамбург има голямо значение. „Лично от свое име и от името на своя народ искам да ви благодаря за онази роля, която вие изиграхте /за урегулирането в Сирия – бел.ред/, заяви турският президент пред Путин. 

Междувременно във формата на срещата лидерите на Германия, Франция и Русия се срещнаха, за да обсъдят конфликта в Източна Украйна, предаде Associated Press.

В кратко изявление германското правителство съобщи, че на среща в кулоарите на форума на Г-20 канцлерът Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и руският президент Владимир Путин са се обединили около становището, че е необходимо "цялостно изпълнение" на примирието, договорено в рамките на Минските споразумения от 2015 г.

Те бяха подписани в беларуската столица с посредничеството на Меркел и тогавашния френски президент Франсоа Оланд, но прилагането им се оказа трудно. Германия и Франция поеха ръководната роля в дипломатически усилия, чиято цел е да бъде държан под контрол конфликтът в Източна Украйна, като в процеса участват още Русия и Украйна. Киев обаче не членува в Г-20.

Днешната среща беше първото участие в този процес на новия френски лидер Макрон.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на редовна пресконференция, че прилагането на Минските споразумения върви твърде бавно и че са необходими мерки за постигане на истинско примирие, предаде Ройтерс.
 

По думите му има съгласие, че са необходими ефикасни действия, които да доведат до действително спиране на огъня по фронтовата линия и чрез които да се гарантира, че военната техника ще бъде изтеглена. Той определи като недостатъчно бързи темповете, с които се прилагат Минските споразумения, и заяви, че съществува нескрито разочарование от това.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още