IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Убиецът от Мюнхен е подготвял нападението в продължение на година

Нападателят не е бил мотивиран от никаква политическа идеология и е убил жертвите на случаен принцип

17:24 | 24.07.16 г. 7
<p>
	Мястото на стрелбата пред търговския център Olympia&nbsp;в Мюнхен.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мястото на стрелбата пред търговския център Olympia в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Нападателят от Мюнхен, който в петък вечерта уби 9 души и рани 35, е подготвял атаката в продължение на една година, но не е подбирал специално жертвите си в момента на извършването й. Това заяви на пресконференция началникът на полицията на Бавария Роберт Хаймбергер, цитиран от Франс прес.

18-годишният германец от ирански произход, който примамил жертвите през хакнат акаунт във  Facebook, "се е подготвял от една година и е планирал нападението още от миналото лято", заяви Хаймбергер, предава БТА.

Полицията смята, че нападателят е бил повлиян от масовото убийство в югозападния германски град Виненден от март 2009 г., когато 17-годишен младеж откри огън в бившата си гимназия и уби 15 души, преди да се самоубие. 

"Първоначалните наблюдения водят до извода, че той е имал интерес към тази проява", посетил е града и е правил снимки там преди година, а след това е планирал своето собствено нападение, каза шефът на баварската полиция.

Според разследването обаче убиецът от Мюнхен не е подбирал специално жертвите си край търговския център, уточни прокурорът на Мюнхен Томас Щайнкраус-Кох на същата пресконференция. Той подчерта, че нападателят не е бил мотивиран от никаква политическа идеология и е убил жертвите на случаен принцип, предаде ДПА.

Стрелецът в Мюнхен най-вероятно е примамил жертвите си, като е хакнал акаунт във Facebook и ги е поканил да посетят заведение на McDonald’s с обещание, че ще получат намаления, съобщи вчера германският вътрешен министър Томас де Мезиер. Министърът подчерта, че 18-годишният нападател Давид Али Сонболи вероятно е бил жертва на тормоз от свои връстници в миналото.

Нападателят Давид Али Сонболи уби девет души преди да се самоубие. Повечето убити са юноши или млади мъже - трима на 14 години, двама на 15 години, а останалите са на 17, 19, 20 и 45 години. Сред загиналите има седем чуждестранни граждани - трима косовски албанци, трима турци и един грък.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Потресаваща автоцензура. Потресаващи глупости само и само да не излязат виновни властите в Германия. 1. Убиецът от Мюнхен е подготвял нападението в продължение на година2. Нападателят не е бил мотивиран от никаква политическа идеология и е убил жертвите на случаен принцип3. (Потресаващо!) примамил жертвите през хакнат акаунт във Facebook...Хем планирал от година, хем жертвите били случайни, хем ги примамил във суратя. Незнам превода ли е кофти, толерастията ли ни идва в повече или има друга причина...Разстрел в Мюмхен, Сириец се взриви в Ансбах, Мъж, размахващ мачете, уби жена и рани други двама души в южния германски град Ройтлинген, това за по-малко от седмица. съвсем случайно..вече дори не се трогваме..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
тоя не си ли е изтървал паспорта някъде щото днешните терористи без паспорти или шофьорски книжки не ги пускат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Терористът е викал аллах акбар, докато е разтрелвал жертвите си, а това е боен вик на 100% от ислямските фундаменталисти. Вместо полицията да си губи времето да проучва кой го е тормозил в училище и го е радикализирал да вземат да пратят тайни агенти и да сложат бръмбари в джамията, която терориста и семейството му посещават. Още от сега мога да ви гарантирам, че имама в тая джамия вероятно е учил на места като мека, медина, рияд или Кайро, места които са огнище на ултра-радикален ислям. Вероятността в тази джамия да се проповядва радикален ислям е над 90% и ако властите в Германия искат наистина да се борят с тероризма могат да започнат със забрана на имами от саудитска арабия да проповядват в страната както и със принудително затваряне на всяка джамия, огнище на радикален ислям. Освен това трябва да се постави под наблюдения всеки ислямски проповедник в страната както и да се следи интернет трафика за определени ключови думи и да се блокира достъпа до всички домейни на арабски език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
"Меркел обеща силите за сигурност в Германия да защитят свободата на хората."Това беше за вчера . Днес ще видим какво ще обещае !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Сириец , въоръжен с мачете убива жена в центъра и ранява още двама !Благодарете на фрау Меркел !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
http://***.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.reutlingen-macheten-angriff-eine-tote-zwei-verletzte.3f0c9431-da4e-4fb9-97e8-f0aed507cefb.htmlIn Reutlingen hat ein Mann angeblich mit einer Machete bewaffnet eine Frau get
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Ми то миналата година пилот на Луфтханза беше изперкал /според официалната версия/ , сега друг психо случай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още