IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще продължи да изяснява позициите си за Brexit

През следващата седмица ще бъдат публикувани още документи с визията на Лондон относно някои аспекти на раздялата с ЕС

07:54 | 18.08.17 г.
<p>
	Премиерът на Великобритания Тереза Мей.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания се готви да даде допълнителни подробности за подхода си към Brexit през следващата седмица, съобщава Bloomberg. В доклади, които ще бъдат публикувани в понеделник, правителството на Тереза Мей ще определи позициите си в най-малко три различни области, по които иска да преговаря с Европейския съюз (ЕС), допълва информационната агенция.

Великобритания и ЕС се подготвят за нов кръг разговори за Brexit в края на месеца, според трима души, запознати с плановете.

Публикуването на позициите следва обвиненията на ЕС и критиците на Острова, че правителството не представя ясно това, което иска от Брюксел. Пет месеца след официалното задействане на двугодишния процес на напускане на ЕС Лондон се опитва да даде нов тласък на преговорите, за да може през октомври да убеди европейските лидери, че трябва да започнат разговорите и за бъдещите търговски отношения, отбелязва агенцията.

Премиерът Тереза Мей коментира пред Sky News по време на посещение в Уелс, че преговорите с ЕС за имали "положителен и конструктивен старт".

Единият от документите, които ще бъдат публикувани в понеделник, ще даде отговор по какъв начин Великобритания ще се отнася към поверителната информация на ЕС, получена преди Brexit. В другия ще бъде обяснено как стоките, тръгнали по веригите за доставка преди напускането на блока, ще се третират след това.

ЕС публикува материали по същите два въпроса миналия месец.

Никоя от тези две теми не се очаква да предизвика спорове, посочва информационната агенция. Други въпроси обаче, по които също се очаква повече яснота за британската позиция през следващата седмица, вероятно ще предизвикат сблъсък. Единият от тях се отнася до гражданските и търговски договори, които са в сила преди излизането на Великобритания от ЕС.

В отделен документ Великобритания ще обясни каква форма на решаването на спорове между двете страни ще търси след Brexit. Лондон вероятно ще се противопостави на предложението на Брюксел, че Европейският съд трябва да разполага с правомощия да се произнася по нарушения на общото споразумение и да налага финансови санкции на Великобритания при несъответствия.

По-рано тази седмица Великобритания публикува своята визия за митническите договорености след Brexit. Страната ще се опита да си осигури "възможно най-свободната и възможно най-безгрижна търговия", макар и да признава, че бизнесът вероятно ще се изправи пред по-голяма бюрокрация.

Лондон опита и позицията си за границата между Ирландия и провинция Северна Ирландия.

Правителството на Мей заяви, че желае да поддържа нещо подобно на членство в митническия съюз на блока за преходен период, след като Великобритания напусне ЕС през март 2019 г. По време на този преходен период Лондон иска да му бъде разрешено да договаря търговски сделки с други страни.

ЕС приветства публикуването на позициите на Великобритания и допълни, че се надява да се постигне напредък по въпросите на раздялата, включително и финансовите задължения на Лондон и защитата на правата на гражданите на ЕС, живеещи в Великобритания преди да се обсъжда търговията или преходният период.

По-рано този месец Мишел Барние заяви пред дипломати от ЕС, че достигането до този етап от преговорите през октомври е малко вероятно. От дипломатически източници става ясно, че правителството на Мей е на същото мнение.

Великобритания ще публикува доклади за позициите си по различни въпроси, свързани с Brexit, до края на септември, включително относно сътрудничеството в областта на сигурността, защитата на данните и науката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още