IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взрив в туристическия квартал в Истанбул взе жертви

Някои местни медии предполагат, че експлозията е била причинена от атентатор самоубиец

11:27 | 12.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Взрив в туристическия квартал в Истанбул взе жертви

Няколко души са били убити при експлозия в популярен сред туристите квартал на Истанбул, твърдят турските медии, цитирани от Bloomberg.

Експлозията е станала малко след 10:00 часа местно време (08:00 GMT) в историческия квартал Султанахмет, в близост до Синята джамия.

В района има линейки и полиция. 

Някои местни медии предполагат, че експлозията е била причинена от атентатор самоубиец.

Според репортера на BBC в Истанбул Марк Лоуън през последните месеци в града е имало спорадични атаки от крайнолява група, докато насилието между турските сили и кюрдските бунтовници от ПКК главно в Югоизточна Турция се повишава. 

Лирата спадна с 0,2% до 3,0449 лири спрямо долара към 11.15 часа в Истанбул. Доходността по 10-годишните облигации нарасна с 10 базисни пункта до 11,41%, което е рекорд на база затваряне.

Истанбул е най-големият град в Турция и търговска столица на страната. Той е петият най-посещаван град в света според индекса на Mastercard Global Destinations за 2015 г.

Мястото на експлозията е основен туристически район на Истанбул, като представлява истинска колекция от паметници, които влизат в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Мястото е било център на властта в Османската империя и дом на атракции, включително и Синята джамия, църквата Света София, Капалъ чарши и двореца Топкапъ.

Припомняме, че самоделни бомби в столицата Анкара убиха повече от 100 души през октомври при нападение, за което се обвиняват членове на „Ислямска държава“. Това бе най-кървавият терористичен акт в историята на Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още