IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чудовищният атентат в Анкара - позор за цялата турска политика

Най-голямата жертва на атентата, разтърсил в събота Анкара, е турската демокрация, пише в коментар за DW Даниел Хайнрих

08:37 | 12.10.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кадрите, които ни застигат от Турция, са наистина непоносими. Атентатът, който разтърси Анкара в разгара на предизборната кампания, е най-безобразната и най-висшата форма на позора. Позор както за атентаторите, така и за поръчителите им, позор за всички онези, които под сурдинка потриват доволно ръце, но също така и позор за политиците, които ще се опитат да извлекат ползи от това чудовищно деяние, пише в коментар за Deutsche Welle Даниел Хайнрих.

Този атентат е всъщност позор за цялата турска политика. Защото е резултат от отровената политическа култура в тази страна, в която открай време всеки прави каквото си иска. Президентът Ердоган периодично нарушава повелите на конституцията, като се включва в предизборната борба. Прокуратурата започна разследване срещу кюрдския лидер Демирташ, за когото пък се знае, че е поддръжник на водача на кюрдските бунтовници Йоджалан. Най-голямата опозиционна партия - кемалистката Републиканска народна партия, се изявява предимно с дежурното си обвинение, че Ердоган е диктатор. Министър-председателят Давутоглу предпочита да си мълчи. А националистите от Партията на националистическото движение открай време повтарят все едно и също: "Чужди сили заплашват Турция". И никой не дебатира по същество. Никой не се захваща със същинските проблеми, коментира още Хайнрих. 

Според него смъртта на близо 100 души е несравнимо по-голямо зло от политическата безскрупулност. Но скръбта по тези хора би трябвало да бъде и скръб по бъдещето на Турция, защото този грозен атентат ще изостри още повече безсъдържателните борби между политическите сили и така ще отклони окончателно вниманието от структурните проблеми на страната. Турската икономика буксува, кюрдският конфликт бушува, а бежанците в страната вече наброяват 2 милиона.

Най-голямата жертва на атентата, разтърсил в събота Анкара, е турската демокрация, смята още Хайнрих. Тя е напът да се самозаличи и прави всичко възможно, за да повлече със себе си и всички онези, които се опитват да държат будно гражданското общество.

Този атентат ще разедини още повече турското общество, което и без това от десетилетия насам е силно поляризирано. И няма нищо учудващо в това, че веднага след атентата се завихри добре познатата размяна на обиди и взаимни обвинения. А всъщност усилията би трябвало да се концентрират в съвсем друга посока.

За близките на жертвите е може би без значение кой стои зад атентата: "Ислямска държава", Кюрдската работническа партия (ПКК), националистите, радикалните комунисти или някоя друга сила. Тези хора са потънали в скръб и нищо не може да ги утеши. Но аз си мисля, че отговорност трябва да бъде потърсена не само от извършителите и поръчителите, но и от всички онези, които приветстват това чудовищно покушение или пък се опитват да извлекат от него политически дивиденти.

На това място искам да уточня, че този коментар не е насочен срещу Турция, най-малкото пък срещу турския народ. Той е насочен срещу една прогнила политическа система, в която всеки един от играчите се грижи единствено за собственото си оцеляване. А гражданите на Турция? Те са жертва на тази силно поляризирана политическа култура, в която не става дума за религия, ислям или ПКК, а единствено и само за власт. И чиито представители, независимо от кой лагер, не подбират средствата за постигане на целта си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Орлин
преди 8 години
Протестът беше организиран от т.нар. Радикални комунисти и симпатизиращи на ПКК. Как предполагате, че те са взривили собствените си хора? Падате на нивото на Пик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
белот
преди 8 години
Американският народ вече почти няма с какво да мисли...там зомбирането е още по силно. Участието в поредната военна авантюра се представя като забавна разходка по света , която има за цел сритването на някакви мухлясали *** и победоносно завръщане в САЩ...което обаче най често завършва в ония големи черни найлонови чували и после акуратно сгънатия флаг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Bones57
преди 8 години
Първата стъпка е менталната. Да приемем, че сме смъртни и да спрем да се страхуваме от това.Втората е да спрем да гледаме на нас като на цивилизовани същества. Защото не сме.Последната е да се потопим в кръв, защото това е естествения ни ритъм на живот. Първата и втората СВ очевидно бяха недостатъчни за да си извадим нужните поуки. Видно е, че сега стадото навлиза в своята, надявам се трета редукция.https://***.youtube.com/watch?v=PoyKwzmtW2k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Какво стана?Няма държави! Това стана!И ние нямаме държава, нас ни прекараха по друга схема!Крайно време е да се крещи не на НАТО!И България да излиза от тоя терористистки съюз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Прав си!Та нали "сирийската опозиция" е срещу Асад. А кой е срещу Асад?Американците!Големи копе-л-е-т-а са американските политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Някой иска на всяка цена гражданска война в Турция!Американците губят позиции и бързат да създадат поредния хаос!Докога, докога американският народ ще си дава момчетата на банковите корпорации да правят войни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
Приятелю, няма как "сирийската опозиция" да е сключила съюз с кюрдите против ИД, тъй като подобна, "умерена" опозиция никога не е съществувала. Като ИД, така и останалите "клетки" винаги са били съставени от платени с пари на САЩ и СА наемници.И ако някой си мисли, че говоря глупости, да погледне снимката по-долу.http://forum.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/012929/12929788.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Сирийската опозиция и кюрдите са сключили днес съюз против ИДhttp://***.blitz.bg/news/article/367378Отделно, днес американците са доставили със самолети 50тона оръжия на сирийската опозиция.Какато вървят нещата, дори при спиране на военните действия, Кюрдистан е на дневен ред да бъде създаден, първоначално на територията на Сирия, може и Ирак, но най-малко 25% от кюрдите живеят и в Турция!!!, та ето нещо което приятелите им американците заформят да подкрепят, т.е. огънят продължават да го насочват към Турция, твърде неприятно и за нас на Балканите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Nathan
преди 8 години
Германска наглост в стил Меркел Веле! Германският коментатор трябва всичко, което е написал и препоръките, които отправя да приложи първо в собствената си държава. Германското протеже Юнкер нарече същият този диктатор ,,велик реформатор", а Оланд и Меркел се съгласиха на всичките условия , поставени от Ердоган, вкл. отмяна на ограниченията за турските граждани при пътуване в Европа срещу мъглявото обещение, че ще връща бежанците в Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Ами същото се говореше както за Ирак,така и за Либия и Сирия и резултатае налице.Махнаха диктаторите и в тези държави какво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още