IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" - основният заподозрян за атентатите в Анкара

В най-смъртоносния терористичен атентат в Турция са загинали 95 души, а над 250 са ранени

16:06 | 11.10.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продължава разследването на най-смъртоносния терористичен атентат в новата история на Турция. По официални данни от турските власти 95 души са загинали, а над 250 са ранени при двата бомбени взрива по време на митинг в подкрепа на мира, съобщава БТА. 160 ранени при експлозиите все още са в болница, а състоянието на 65 е сериозно.

Според огласени днес сведения на прокюрдската Демократична партия на народите обаче броят на жертвите вече е нараснал до 122-ма души, а не е изключено и още да се увеличи, предаде ДПА.

Екип от над 100 души специалисти в областта на тероризма разследват атентата. Турската агенция Доган съобщи, че полицията е задържала 14 предполагаеми членове на "Ислямска държава" (ИДИЛ) в централния турски град Коня. Сред задържаните има и жена. Те са били отведени от полицията след едновременни обиски на различни адреси. Не е известно дали арестите са свързани с двете експлозии в Анкара вчера.

Около 14 хиляди души са се намирали на столичния площад "Съхийе" край централната гара, когато избухнали една след друга две бомби в интервал от 15 секунди.

Специалист, близък до разследващия екип и пожелал анонимност, заяви, че при направата на бомбите е било използван ТНТ. Взривните устройства били подсилени с поразяващи елементи във вид на метални топчета.

Подобни устройства притежават силата да пробиват от близко разстояние бронирани средства и бетонни стени, посочи експертът.

Установено е, че същия тип устройства са били използвани и при смъртоносния атентат в южния турски град Суруч през юли, където загинаха 32-ма души, отбелязва още специалистът. Десетки хиляди се бяха събрали в града, за да участват в митинг срещу обсадата на град Кобане от джихадистите от ИДИЛ. Атентат в град Диарбекир през юни, отнел живота на петима души, носи същия почерк, обръща внимание експертът. И при трите случая взривът от бомбите е бил съпроводен с избухване на пламъци.

Разследванията на този етап са съсредоточени върху джихадистите от ИДИЛ, разкриват медиите. Още вчера премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че има силни основания да се смята, че извършителите са двама атентатори самоубийци.

В публикация на проправителствения вестник "Йени шафак" се твърди, че е установена самоличността на единия от двамата атентатори. Според органите по сигурността джихадистите от ИДИЛ са взели миналия месец решение да предприемат терористични удари срещу поставената извън закона организация Кюрдска работническа партия (ПКК) и свързаните с нея формации, включително прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), и са изпратили за тази цел терористи в Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
...ало,о,о,о,брачет,ти в кой век си?Някак си ....изостанал ми се струваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
белот
преди 8 години
Нямаш представа колко си прав !http://***.spiegel.de/politik/ausland/tuerkei-luftwaffe-greift-kurden-partei-pkk-an-a-1057235.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 12
studioaa
преди 8 години
Жертвите на този атентат са комунисти според медиите. Ако очаквате, че ще изразя съжаление за тяхната смърт много сте сгрешили. Та нали техните братя по идеология заливат Европа с десетки милиони лъжливи бежанци и ги посрещат с плюшени играчки и ги прегръщат и целуват по гарите. Така, че на жертвите мога да кажа само едно и то е: "Farewell and good riddance".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Ердоган ще бъде жестоко порязан на идните избори, защото:1. се разкрачи между Русия и САЩ.2. "Тайната" стратегия на САЩ да превземат Сирия под прикритието на ИСИЛ се проваля със страшна сила.САЩ твърдят, че ще подрекпят само "проверени" опозиционери, но ги крият.Агенти на CIA в опозиционните сили?Ужасяващо е, че продължават да се надяват на успех с тази тактика..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
Въпреки смъртоносната атака не вярвам, че слабоумният ислямски сатрап Ердоган ще промени стратегията си и ще насочи усилията на турската армия срещу Ислямска държава и новите американски приятели - салафити и ,,умерени членове" на Ал Кайда, а не срещу кюрдите, които преди да бъдат бомбандирани от турската авиация бяха единствените смъртни врагове на ИСИЛ на терен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още