IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Световната банка подписаха втори меморандум за еврофондовете

Страната ще получи консултантска помощ в области като околна среда, транспорт и енергетика

16:46 | 01.09.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

България и Световната банка подписаха втори меморандум за подкрепа при усвояване на еврофондовете, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Документът дава възможност страната да получи консултантска помощ по отношение на структурните и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. Той беше подписан от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и вицепрезидента на Световната банка за Европа и Централна Азия Сирил Мюлер.

Ще бъдат сключвани двустранни споразумения за техническа помощ от всички управляващи органи и бенефициенти по оперативните програми, финансирани чрез програма „Добро управление“. Консултантският принос на Световната банка ще е в приоритетните сфери за инвестиции със средства от ЕС, сред които околна среда, транспорт, енергетика, развитие на селските райони, горски сектор, рибарство, финансови инструменти, публична администрация и др. 

„За България Световната банка не е просто консултант, а стратегически партньор - не само за техническа или отраслова експертиза, каквато България вече има натрупана, а за дългосрочно планиране на реформите във всички критични сектори“, заяви Томислав Дончев.

Той очаква сътрудничеството да помогне да изпълним предварителните условия за европейското финансиране, поставени от ЕК, така че да се осигури солидна основа за изпълнение на новите оперативни програми.

“Световната банка подкрепя България в изпълнението на европейските приоритети на страната. Екипът на СБ е твърдо решен да продължи да предоставя данни и анализи, базирани на доказателства, в изпълнение на правителствените приоритети през новия програмен период 2015-2020“, заяви Сирил Мюлер при подписването.

Посещението на Сирил Мюлер е първата визита в страната след поемането му на поста вицепрезидент за Европа и Централна Азия на 1 юли тази година, а България е първата държава от неговата европейска обиколка.

Меморандумът влиза в сила в деня на подписването му и е в сила до 31 декември 2023 г., когато изтича срокът за разплащане по европейските фондове за сегашния програмен период.

В съобщението се припомня, че това е вторият меморандум между България и Световната банка за сътрудничество в областта на еврофондовете. Първото споразумение беше сключено през януари 2012 г., като в рамките му бяха подписани шест договора за предоставяне на аналитично-консултантски услуги в областта на иновациите, водите, пътищата, земеделието и здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Обикновено такива консултанти наемат местни лица, които извършват авализите, а чуждият консултант прибира голяма част от възнаграждението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Колко ще им плащаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още