IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчерпват ли се възможностите на линейната икономика?

Според експерти преминаването към кръгов модел е само въпрос на време

16:29 | 23.02.16 г. 1
Изчерпват ли се възможностите на линейната икономика?

Средният европеец ползва всяка година 14 т суровини и генерира 5 т отпадъци, коментираха експерти на конференция за кръговата икономика в Дома на Европа в София.

Около 40% от разходите на европейските компании са за суровини, заяви на събитието министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя посочи, че преминаването от линейна икономика, при която ресурсите се използват и изхвърлят, към кръгова, при която имат повече от един живот, ще осигури 3,9% растеж в европейски мащаб, ограничаване на вредните емисии и повече от 2 млн. работни места в Европа.

Министърът посочи, че за осигуряване на кръгова икономика Еврокомисията има план за действие и законодателни предложения. Дори в най-тежките години на рецесия екоиндустриите продължават да бележат ръст, каза тя.
По думите й до 2030 г. трябва да бъдат постигнати следните цели: да бъдат рециклирани 65% от битовите отпадъци и 75% от опаковките, депонирането да е под 10%, да се забрани депонирането на разделно събрани отпадъци.

Засега е предвидено само държавите, които рециклират по-малко от 20% от отпадъците, да ползват дерогация. В работните формати може да се настоява за дерогация и за България. Засега страната ни върви напред и според данните от 2013 г. рециклираме 29% от отпадъците, каза Василева.

Ивелина Василева посочи още, че в новата оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014 – 2020 за отпадъци са предвидени 563 млн. лв. за инсталации за рециклиране. Вече е обявена процедура за изграждане на компостиращи съоръжения с бюджет 97 млн. лв. До края на годината ще бъде обявена още една процедура, насочена към общините за изграждане на компостиращи инсталации с предварително третиране. 

По програмата е планирано да има 7 процедури, насочени към общини, бизнес и неправителствени организации за изграждане на различни инсталации и за изпълнение на третата фаза от системата за третиране на отпадъци на Столична община.

Към бизнеса тази година ще бъде насочена процедура за 9,8 млн. лв. за изпълнение на демонстрационни пилотни проекти за управление на отпадъците. Догодина ще има още една процедура с бюджет 45 млн. лв. за проектиране и изграждане на центрове за повторна употреба.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че по оперативна програма „Конкурентоспособност“ от началото на годината са сключени 420 договора с размер на помощта малко над 230 млн. лв. за малки и средни предприятия.

Линейният модел вече не е приложим, необходимо е да изграждаме интелигентни производства, които да мултиплицират влаганите ресурси. Ресурсите са ограничени, в един момент те просто няма да са налични, каза той.

„До средата на века населението на Земята ще достигне 10 млрд. души по прогноза на ООН, което означава, че ще имаме 3 млрд. повече потребители. При сегашния модел на развитие това означава изчерпване на ресурсите и рязко увеличение на цените“, заяви евродепутатът Ева Паунова.

Тя смята, че преминаването към кръговия модел е само въпрос на време.

Евродепутатът посочи, че Европа губи годишно 600 млн. т материали. Една трета от общинските отпадъци се депонират, а малко над 40% се преработват и компостират.

„Ако българският бизнес тръгне сега в тази посока, в следващите години можем да бъдем сред амбициозните иноватори“, смята тя.

Участниците в конференцията заявиха, че трябва да бъде прекъсната връзката между растежа и използването на природните ресурси. Решението би могло да бъде многократното използване, поправката и рециклирането на продукти и материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Радвам се ,че все повече се говори за системен подход и ресурсно базирана икономика но и да се знае ,че Жак Фреско още 1974год. говори за това след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2,и не съм съгласен със всичко казано от Жак Фреско - https://***.thevenusproject.com/bg/Колкото до растежа на БВП статията от днес е добра - http://***.investor.bg/sasht/337/a/greshkata-na-ielyn-ili-kogato-ikonomicheskoto-razshiriavane-naistina-umira-ot-starost-211828/#comment-newestтоест зарадвах се ,че все повече се осъзнава ,че растежа не може да бъде безкраен и става въпрос за системна криза и под статията коментар 7 и 8 съм писал по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още