IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ползваме само част от европарите за ВиК, докато не реформираме сектора

Нови елементи в програмата са мерките срещу наводнения и свлачища, заяви Ивелина Василева

17:42 | 14.05.15 г.
<p>
	Работата по водния цикъл на Стара Загора с финансиране от ОПОС 2007-2013. <em>Снимка: общината</em></p>

Работата по водния цикъл на Стара Загора с финансиране от ОПОС 2007-2013. Снимка: общината

Докато водният сектор не бъде напълно реформиран, парите от новата оперативната програма „Околна среда“ 2014 – 2020 за сектор води няма да могат да бъдат използвани, с изключение на пет големи проекта. Това става ясно от интервю на министъра на околната среда Ивелина Василева пред „Фокус“.

Договорените с Брюксел „ранни“ проекти са компромисен вариант – по водното направление ще ползваме 300 млн. лв. за проектите на Пловдив, Асеновград, Добрич, Плевен и Смолян, както и проект на Столична община.

Припомняме, че общият бюджет на програмата, която беше приета преди дни от МС, е 1,7 млрд. евро, от които еврофинансирането е 1,5 млрд. евро. За отпадъци са предвидени 288 млн. евро, за "Натура 2000" и биоразнообразие – 101 млн. евро, за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища – 78,5 млн. евро, за подобряване на атмосферния въздух – 59 млн. евро. С най-голям бюджет е приоритетна ос „Води“ – 1,196 млрд. евро. 

За да се усвояват обаче тези пари, Брюксел настоява в една област да има един ВиК оператор и да бъдат разработени регионални прединвестиционни проучвания. Скоро стана ясно, че от 28-те обособени водни територии 16 са изпълнили всички изисквания и може да започнат да подготвят необходимите прединвестиционни проучвания, чрез които ще се определят приоритетните инвестиции във водния сектор в отделните региони. ЕС настоява още ВиК операторите, а не общините, да реализират проектите.

Освен посочените проекти, ще започне работа по още пет с висока степен на готовност – те са за големи агломерации – над 10 хиляди жители и са на обща стойност 100 милиона лева, информира министърът.

Нови елементи в програмата са мерките за превенция на риска от наводнения и свлачища. По това направление Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще може да изгради шест центъра за спешна реакция с еврофинансиране.

„Ще може да бъде изградена Националната система за управление на водите, чрез която ще може наистина в реално време да наблюдаваме нивото на реките, на водните обекти на територията на страната и да се предприемат действия по защита на населението. Ще могат да бъдат реализирани и мерки за изграждане на защитна инфраструктура. Що се отнася до мерките за превенция на свлачища, ресурсът ще бъде предоставен на бенефициентите – общини и на АПИ.

"Знаете, че доста свлачища бяха активизирани, особено през последните месеци, предвид тежката хидрометеорологична обстановка“, коментира Ивелина Василева.

За приоритетната ос за подобряване качеството на атмосферния въздух тя припомни, че 29 града са със замърсен въздух заради наднормени фини прахови частици. С евросредствата общините ще реализират програми за намаляване на замърсяването.

Министърът допълни, че предстои и надграждане на системите за управление на отпадъците.

„В сферата на защитата на природата фокусирано ще бъде финансирането към управлението на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ и разработването на конкретни планове за управление, за да се подсигури защитата на биоразнообразието. Това е обхватът на програмата“, обясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още