IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Радев: Бави се усвояването на парите от ЕС за борба с нелегалната миграция

Натискът по границите ни е намалял 8-10 пъти спрямо миналата година, отчете вътрешният министър

12:30 | 12.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Олег Попов. Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов. Investor Media Group

Има проблем при усвояването на средствата, отпуснати от Европейския съюз за борба с нелегалната миграция, коментира по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той посочи, че причината е в забавянето на обществените поръчки в търговете за разходване на 160-те млн. евро, които отпусна Брюксел през миналата година.

Според Радев границите са охранявани ефективно, макар че даде данни, че тази сутрин са задържани трима нелегални имигранти на „входа“ на българските граници и четирима – на „изхода“, тоест преминали през територията на страната.

По отношение на съоръженията, които имат за цел да препятстват нелегалната миграция, вътрешният министър съобщи, че вече са изградени 133 километра от оградата по границата с Турция и остават да бъдат построени още 21 километра. Работите обаче са възпрепятствани от лошото състояние на пътищата в региона, което води до амортизиране на техниката и т.н.

За охрана на границата се използват още и 4 хеликоптера на полицейските части, три от които са със специално оборудване, като например термокамери. С тези хеликоптери се наблюдават границите с Турция, Сърбия и Македония.

Част от термовизионните камери по границата са с изтекъл гаранционен срок, призна още Радев в отговор на депутата от БСП за България Красимир Янев. Той уточни, че част от забавените търгове са свързани с обществени поръчки за доставка на материали за тези термокамери.

Вътрешният министър даде добра оценка за готовността за опазване на границата от нелегалната миграция. Той отчете и спад на натиска по границите в рамките на 8-10 пъти спрямо първите четири месеца на 2016 година.

Задоволително е и състоянието на техническата обезпеченост на служителите (бинокли и т.н), стана ясно още от думите на Радев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още