IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вигенин настоява за повече политика в дебата за българското европредседателство

Въпросите около НДК трябва да бъдат затворени, препоръча депутатът

11:50 | 12.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да започнем да говорим повече за политика в дебата за българското председателство на ЕС – това призова в интервю за БНР председателят на парламентарната Комисия по европейските въпроси Кристиан Вигенин.

Днес комисията ще разгледа първия вариант на националната програма на България за председателството на Съвета на ЕС през 2018 година.

Според Вигенин е необходимо да се изчисти въпросът по подозренията за възможна корупция около НДК, което той определи като лош знак. Социалистът смята, че е имало дълготрайно неглижиране на проблема с НДК и неговото ръководство, а тези въпроси трябва бъдат затворени до края на юли.

Програмата ни може да бъде допълвана и да си засилят някои акценти в нея, но не може да бъде изцяло пренаписвана, защото е базирана върху вече одобрените приоритети на триото Естония – България - Австрия, отбеляза още Кристиан Вигенин. 

Той очаква да бъдат очертани по-ясни стратегически цели на правителството.

Вигенин посочи като приоритет на България евроинтеграцията на Западните Балкани и проблемите на Черноморския регион.

В края на годината има яснота кои законодателни предложения (досиета) са решени при естонското председателство и кои ще останат за българското или докъде е стигнал ЕС.

Трябва да следим този процес и в края на годината да облечем нашите приоритети с конкретни предложения.

Финализирането на някои по-големи досиета би трябвало да се счита и за успех на съответното председателство, коментира народният представител.

По въпросите за председателството опозиция и управляващи трябва да търсят консенсус, от наша страна ще бъдем добронамерени, обеща социалистът.

Според него обаче възникват въпроси, по които излишно се създава напрежение и това идва най-вече от парламента, коментира Вигенин.

„Бихме искали самият премиер да се ангажира малко по-сериозно с тази тематика и да информира парламента докъде сме стигнали“, препоръча депутатът.

По повод очакването България и Македония да подпишат договор за добросъседство той смята, че, ако това не стане, няма да последва влошаване на отношенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още