IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандски учени създадоха система за пречистване на въздуха от свръхфини частици

Абсорбаторът е първият по рода си в света, твърдят разработчиците на проекта от Envinity Group

17:29 | 26.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Холандски учени представиха система от филтри, която има за цел да предчиства въздуха от вредните за здравето фини и свръхфини частици, предава AFP.

По думите на създателите му това е първият такъв абсорбатор в света.

По думите на Хенк Бурсен, говорителят на Envinity Group, която стои зад проекта, става дума за голям индустриален филтър, създаден от стомана. Той е дълъг 8 метра и ще бъде инсталиран върху сгради в близост до индустриални зони и летища, но и в градове.

Проектът беше представен на конференция в Амстердам.

Иновативната система може да абсорбира въздух в район с радиус 300 метра и височина до 7 км, като може да обработи 800 хил. куб. метра въздух за час. Тя може да осигури 100-процентово филтриране на частиците в диаметър под 100 микрона и под 2,5 микрона, както и 95% филтриране на свръхфините частици във въздуха, известни като нано частици.

Това показват резултатите от тестовете на прототип на системата, които са направени от експерти от Енергийния изследователски център на Холандия.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още