IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще строи първи център за данни в Китай

Компанията твърди, че няма да създава задни вратички към данните за китайските власти

11:08 | 12.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на&nbsp;Apple в Шанхай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на Apple в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. заяви в сряда, че ще създаде своя първи център за данни в Китай в партньорство с местна компания за интернет услуги, за да се съобрази с по-строгите закони за киберсигурността, въведени в страната през миналия месец, предава Ройтерс.

Американската технологична компания заяви, че ще изгради центъра в южната провинция Гуейджоу в сътрудничество с компанията за управление на данните Guizhou-Cloud Big Data Industry Co Ltd (GCBD).

Говорител на Apple в Шанхай заявява пред Ройтерс, че центърът е част от планираната инвестиция в провинцията в размер на 1 мрлд. долара.

„Добавянето на този център за данни ще ни позволи да подобрим скоростта и надеждността на нашите продукти и услуги, като в същото време ще се съобразяваме с новоприетите правила", каза Apple в изявление до Ройтерс.

"Тези регулации изискват услугите в облака да се управляват от китайски компании, така че ние си партнираме с GCBD, за да предложим iCloud", каза говорителят, имайки предвид онлайн услугата за съхранение на данни.

Apple е първата чуждестранна фирма, която обяви промени в съхраняването на данни в Китай след влизането в сила на нов закон за киберсигурността на 1 юни, който изисква чуждите фирми да съхраняват данните си в страната.

Чуждестранни компании вече съобщиха, че стриктните изисквания за надзор и съхранение на данните в закона са прекалено неясни, което натоварва фирмите с прекомерни рискове при спазването на изискванията и застрашава собствените им данни. 

Властите твърдят, че законът няма за цел да постави чуждестранните фирми в неблагоприятно положение и е изготвен в отговор на заплахата от кибератаки и тероризъм.

Apple също така заяви, че разполага със силна защита на личните данни и сигурност.

"В никоя от нашите системи няма да се създават задни вратички", поясни компанията.

През април Китай също така прие закон, изискващ от компаниите, които прехвърлят над 1000 гигабайта данни извън Китай, да преминават през годишни прегледи за сигурността, за да се блокира потенциалното изнасяне на икономически, технологични и научни данни.

По-рано през тази седмица Apple съобщи, че планира да открие нов център за данни в Дания. По-ранен център в страната, обявен през 2015 г., ще бъде пуснат онлайн през тази година.

Новите закони в Китай се появяват на фона  на експанзията на  китайските компании за облачни услуги на чуждите пазари. Alibaba Group Holding Ltd има 17 центъра за данни в Китай, Съединените щати, Европа, Австралия, Югоизточна Азия и Близкия изток.

Други чуждестранни фирми, които контролират облачни бизнеси, включително Amazon.com Inc и Microsoft Corp, вече разполагат с центрове за данни в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още