IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хубавите години отминаха

За първи път от над 15 години Apple завърши фискалната си година със спад на приходите

08:16 | 26.10.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В подобни моменти дори и иначе самоувереният Тим Кук си хапе устните. Дали главният изпълнителен директор на Apple може да каже нещо за дългосрочната стратегия за следващите години, пита анализатор в телефонния разговор с инвеститорите след представянето на тримесечните резултати на компанията от Купертино. Или дали в момента той не реагира главно на това, което случва на пазара.  

Самият въпрос дори е нахалство. Поне от гледната точка на Apple. В края на краищата самочувствието на концерна се изгради въз основа на факта, че на него малко му пука за това, какво правят другите, а по-скоро за преследването на собствените визии. И Кук реагира подобаващо. „Ние имаме много неща, които да предложим, както винаги няма да говорим за това, но ние сме уверени".

Не и Wall Street. След обявяването на тримесечните данни книжата на Apple поевтиняха временно с над 2 на сто. За първи път от над 15 години - от 2001 г., когато с представянето на iPod започна възходът на Apple в технологичен лидер с големи визии, концернът завърши фискалната си година със спад на приходите. Хубавите години, в които продажбите на iPhone направиха от Apple най-ценната компания в света, отминаха.

За своето фискално четвърто тримесечие, приключило на 24 септември, Apple отчете трети пореден спад на приходите и печалбатаПриходите се понижават с 9 на сто до 46,9 млрд. долара. Повечето от тях се дължат на пускането на iPhone 7, който се появи в продажба едва седмица преди края на фискалното тримесечие.

Нетната печалба пада с 19% до 9 млрд. долара, или 1,67 долара на акция, от 11,1 млрд. долара, или 1,96 долара на акция през същия период на миналата година. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха печалба от 1,65 долара на акция. 

 

В разширената търговия книжата на Apple се обезцениха с 2,3 на сто до 115,55 долара за брой, не на последно място след като компанията отчете спадаща средна цена за своите смартфони и предрече по-нисък от очакваното среден марж на печалбата за следващото тримесечие. В редовната сесия акцията приключи търговията на ниво от 118,25 долара за брой. За последните три месеца е отчетен скок от 22 на сто.

Току-що приключилата фискална година е първата от 2001 г., която Apple приключва със спад на приходите, които се понижават със 7,7 на сто до 215,64 млрд. долара. Годишната печалба спада с 14 на сто до 45,7 млрд. долара.

Паричните резерви междувременно се повишават до 237,6 млрд. долара - с 6,1 млрд. долара над миналогодишното ниво. От тях 91 на сто са извън САЩ.

Фактът, че над две трети от приходите се падат на iPhone, вече не се отплаща. През четвъртото тримесечие Apple е продал 45,5 млн. броя iPhone, с 2,5 млн. броя по-малко от година по-рано, на средна цена от 618,72 долара. Година по-рано тя бе 670 долара, а очакванията на анализаторите бяха за средна цена от 625 долара.

Търсенето вече е заситено, особено в някои части на Китай, където преди година Apple отчете ръстове от до 99 на сто... 

 

Компанията заяви, че средният марж, внимателно наблюдавана мярка за способността на компанията да бъде на печалба, ще бъде между 38% и 38,5% за трите месеца до декември. За сравнение - прогнозите на анализаторите бяха за марж от 38,9%.

Конкурентът Samsung Electronics Co. наскоро приключи с производството на своя флагман Galaxy Note 7, след като някои от смартфоните се подпалиха. Това може да създаде нова възможност за Apple, дори след като представянето на конкурентния Pixel на Google представя по-голяма конкурентна заплаха за следващите години.

Дали Apple ще се възползва от ужаса при Samsung? Това ще стане ясно през следващите седмици, пояснява Томас Хъсън, анализатор във Forrester. „Марката Samsung е повредена, но потребителите имат къса памет“.

Запитан в конферентния разговор как проблемите на Samsung ще повлияят на перспективите пред Apple, Кук заяви: „Ние отчитаме голям брой ползватели на Android устрйства, които търсят по-добри преживявания. Ние искаме да предложим на всеки, който би искал да дойде при нас, едно добро преживяване".

Apple се надява и на новото поколение устройства. iPhone 7 и "особено" iPhone 7 Plus се радват на „голямо търсене", каза Кук. За текущото тримесечие, през което се пада важният коледен бизнес, той очаква повишаване на приходите до 76-78 млрд. долара. През предходната година тази цифра бе 75,9 млрд. долара.

Но директорът на  Apple няма да може да се уповава само на хардуера. Продажбите на iPad остават на едно константно ниво, а според прогнозите на анализаторите от eMarketer до края на 2016 г. ще се понижат още.

Продажбите на категорията „други продукти“, в която влиза и Apple Watch, спадат с 22 на сто спрямо тези през миналата година, тези на компютрите Mac – със 17 на сто. Компанията възнамерява да съживи сегмента с представянето на нови продукти в четвъртък. 

Истински ръст има в сегмента „Услуги“, където приходите скачат с 24 на сто до 6,3 млрд. долара. „През 2017 г. услугите ще са толкова големи, колкото една средна компания от списъка Fortune 100“, твърди Кук. Тук влизат Apple Cloud, Music, Apple Pay, но също и т. нар. интернет на нещата. Анализаторът на Forrester Хъсън предрича „значителни приходи“. „В дългосрочен план поделението ще стане достатъчно голямо, за да замести iPhone“.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TB Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Не сме се разминали! Просто сме в различни влакове... ;) :)Ти моеш а си земеш Леново с линукс, ама ти с него си чешеш макарите... И с талафоня така... А ората, дет прават планини от кинти, си зимат Мак. Шот в Pixar Studio, Disney и Dreamworks не моат се праат на цървуля, шот ше останът без леб! И некой президентин на банка да си запали топките с некой продукт, дет бил влезнал с шут в главата, а излезнал незнайно откъде, шот никой не го е забелезал... Та така, Михале... Секи влак си има пътници! Епъл ше се паткяса заедно с целия ни айтицирк, или да кажем - заедно с любимата ти Америка, ама тогава не знам дали ше останат и твойте любимци... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Е тука бая се разминахме не се стегай ше се паткясат щом аз ти каам, а аз "рядко бъркам" .... :)) Ще навлезе Линукса и без тва е без пара и е достатъчно разработен от към сигурност, гъвкавост etc. Mlindows също вече не ползват. Ти си плащай на Мепъл аз неам такива напъни .... :)) В смартпхоните Ябълките биват изместени ей китайците им влязоха с шут в главата, в комповете също ше давам аз 2500 евра за неккъв смръддлив McBook Pro с 1 год. гаранция вместо да си взема едно Lenovo с 12 GB RAM за 1600 евра без OS с 3 год. гаранция и да му бодна Linux Mint и офиса ти без пари и всичко има .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 7 години
Ба хти колко глупости сте изписали сичките до тука... хахаха... Вече 30 години ги слушам тея тъпни как Епъл аха-аха и изчезнал... Преди години един такъв умник като вас секи ден идваше при мене като клиент на предпечатния ми отдел. И секи ден ми се подиграваше колко съм т ъп, че съм напълнил две стаи с Мак-ове, а той с едно писи и краден уиндоус вършел по-добра работа... Един ден се ядосах и забраних на операторите да му поправят нас раните корелски файлове и си занесе 120 метра филм за над илядо дойче марки с маймуни по него, место букви и картинки... И повече не го чух да говори глупости за Епъл... И вие некой ден може да поумнеете принудително... кото почнете да изкарвате пари от тези неща... или да губите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
red6
преди 7 години
Съгласен, но това не прави бизнес модела им стабилен в дългосрочен план - да правим пари от изобретенията на дргите. Трябва и собствени. Ама истински такива - а не патентоване на заоблени ръбове. Което си е чист ***'ераслък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
В бизнеса иноваторът е този, който от дадено изобретение може да направи силно желан пазарен продукт. От пазарна гледна точка няма никакво значение кой е изобретил дадено нещо. Важното е кой може да направи пари с това изобретение! Бизнес геният и иноваторът в случая беше Стив Джобс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 12
kranc_mk
преди 7 години
По принцип Ябълките и Джобс не са иновтори. Били са в началото но с Въй фона те са си чиста доза плагиатори. В случая за мен иноватор са Самсунг. Относно Кеша колкото и да излиза нова иновация те могат да си позволят да я купят и да я надградят с екипа който имат. Според мен ги чака голяма мизерия в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
michaelis12
преди 7 години
точ тъй, аз не виждам причина да си купувам iPhone 7 за 800 евра като мога да си взема същия китайски уред (такъв и си взех) с по-мощен хардуер за 190 евра. Ябълките както съм писал не веднъж ше си продават дъвки с дъх на ябълки на пазара, толкоз за тяхното развитие ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 4
MZ/X
преди 7 години
Иновацията в Епъл умря заедно със Стив Джобс. Никаква причина няма Епъл да може да реализира значителна част от печалбата в сектора за мобилни телефони. Маржът им постоянно ще пада, а в момента в който някой съсздаде някоя голяма Иновация могат да се превърнат и в Нокия.Големият кеш от една страна е възможност, но от друга страна е и голям риск. До сега няма пример такъв огромен кеш някой да е успял да го инвестира успешно. Вероятно ще е много по добре да си платят данъците в САЩ и да изплатят кеша като дивидент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 14
SS-23
преди 7 години
Когато за 10 години подред, правиш по един-два телефон на година, т.е. залагаш "на 1 кон", а конкурентите ти по една-две дузини на година - идва неизбежно края. Направете модел с физически бутони, който пак да си е "умен", "разчупете гипса" на скучният правоъгълник и ше има търсене.0 И сваляй цената... хората вече на са прости и никой не кълве "на марка", а гледа съотношение цена/ функционалност, като цената решава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още