IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Intel отправи сериозни обвинения срещу Qualcomm

С лоши практики и патентни искове производителят се опитвал да задуши конкуренцията

08:04 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският производител на чипове Qualcomm очевидно си е спечелил сериозни врагове със своите бизнес практики. Сега по настояване на Комисията за международна търговия (ITC) в САЩ и  Intel отправя тежки обвинения срещу компанията.

По-рано и производителят на iPhone Apple заведе съдебно дело срещу Qualcomm, като обвини компанията, че налага прекалено високи такси за чиповете и призова поддоставчиците си да не плащат, докато спорът не бъде решен.

Твърденията на Intel са тежки. Така например в рамките на лицензионно споразумение между Apple и Qualcomm е било договорено, че Apple ще получава чипове по-евтино, ако в замяна не си купува модели от Intel. В допълнение  се казва , че Qualcomm е пречил с преувеличени съдебни дела на фирмите в бранша и така е предотвратявал развитието на свободната конкуренция.

Онези, които не си плащали лицензионните такси, са получавали заплахи от Qualcomm, че в бъдеще няма да бъдат снабдявани с никакви чипове. Така Apple е била принудена да доставя изключително и само от този доставчик, а Intel е била изолирана. В замяна компанията от Купертино е получила сериозни отстъпки.

Впоследствие в дело, заведено в Американския окръжен съд в Калифорния, Apple обвини Qualcomm за това, че е искала прекалено високи цени за чиповете си, както и че е отказала да плати 1 млрд. долара обещани отстъпки.

Документите, подадени в съда, показват, че Apple посочва, че Qualcomm си е удържала сумата от отстъпките заради дискусиите на Apple с южнокорейския антитръстов регулатор - Комисията за честна търговия (KFTC). Сега компанията от Купертино настоява за обезщетение в същия размер – 1 млрд. долара.

В изявление главният юрисконсулт на Qualcomm Дон Розенбърг определи обвиненията на Apple като “неоснователни”. Компанията обаче настоява и за прекратяване на вноса в САЩ на няколко модела iPhone и iPad, които нарушавали нейни патенти.

Наскоро Apple получи помощ от страна на Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA), в която членуват още Google, eBay, Amazon, Microsoft, Facebook, Netflix, Intel и Samsung. Според нея една евентуална забрана на вноса на продукти на Apple ще подкрепи по нечестен начин подхода на Qualcomm.

Qualcomm е основен поддоставчик на Apple и Samsung Electronics, снабдявайки ги с “модерни” чипове, които свързват смартфоните с безжични мрежи. Двете компании взети заедно допринасят с около 40% от приходите на Qualcomm в размер на 23,5 млрд. долара през последната фискална година.

Междувременно Франсоа Пиедньел, главен инженер на Intel, обяви, че напуска процесорния производител. Той има зад гърба си 20 години дейност в Intel. С негова помощ са били създадени процесорите Katmai, Conroe, Penryn, Nehalem, Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, Broadwell, Skylake и Kaby Lake.

„Тази сутрин съобщих на ръководството, че не желая да продължавам да работя в Intel. Очакват ме нови вълнуващи приключения“, пише Пиедньел в своя Twitter акаунт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още