IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия подкрепи Apple в спора за отключването на iPhone

Според съдебно решение властите не могат да се уповават на закон от 18-ти век

09:05 | 01.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на САЩ претърпя временен неуспех в опита си да принуди технологичния концерн Apple да отключи свой iPhone. Съдия в Бруклин, Ню Йорк, постанови, че със закон от 18-ти век правителството няма подходящо правно основание да поиска отключване на iPhone.

Това сочат съдебни документи, които станаха публични в понеделник. В случая с Ню Йорк става дума за разкодиране на телефона на наркодилър. Правителството е поискало достъп до iPhone през октомври – месеци, преди да започнат полемиките с кода за достъп до iPhone на убиеца от Сан Бернардино.

В този случай Apple официално обжалва преди няколко дни заповедта за отключване на iPhone на извършителя. Компанията твърди, че такава принуда е безпрецедентна и нарушава залегнали в Първата поправка към Конституцията на САЩ човешки права. „В този случай не става въпрос за един-единствен iPhone", казва Apple. Междувременно много технологични гиганти застанаха зад компанията от Купертино в спора. 

ФБР разследва дали убиецът от Сан Бернардино е бил в контакт с терористичната организация „Ислямска държава". Министерството на правосъдието иска да принуди Apple със съдебно решение да разкодира iPhone за следователите. При нападението през декември двама ислямисти убиха 14 души, преди те да бъдат застреляни от полицията.

Data curated by FindTheData

Сегашното решение в Ню Йорк няма пряко влияние върху процеса в Калифорния - но той съвпада поне отчасти с аргумента, с който Apple, ако е необходимо, ще пледира и пред Върховния съд на САЩ. И в двата казуса правителството се уповава на така наречения закон All Writs Act от 1789 г. Законът дава на съдиите основното право да нареждат всички необходими мерки.

Съдията от Бруклин Джеймс Оренщайн посочва в решението си, че в този случай става дума само за конкретния казус, но също и „за сходни в цялата страна". Основният въпрос не е дали правителството може да принуди Apple да отключи отделните устройства, а по-скоро въпросът е дали All Writs Act важи в такива случаи. „Аз стигнах до заключението, че това не е така", е заявил съдията, цитиран от Ройтерс. 

ФБР настоява да получи от Apple инструмент, с който полицията в САЩ може да отключва iPhone. Apple не иска да създаде този инструмент. Спорът се върти около мобилен телефон, който е използван от един от убийците в Сан Бернардино. Заедно със съпругата си на 2 декември 2015 г. той уби с огнестрелно оръжние 14 души, а други 21 бяха ранени. И двамата извършители бяха застреляни от полицията, а тяхното действие се смята за ислямистка терористична атака.

Всичко по темата - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още