IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук и Карл Айкан сядат на една маса

Инвеститорът ще се опита да убеди мениджъра на Apple, че е нужно увеличаване на програмата за обратно изкупуване на акции

13:25 | 28.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Тим Кук и Карл Айкан сядат на една маса

След като придоби значителен дял в Apple, инвеститорът Карл Айкан отново потвърди желанието си да се срещне с Тим Кук. Според добре информирани източници на CNBC Айкан и изпълнителният директор на концерна ще се срещнат през идната седмица. 

През август в социалната мрежа Twitter известният с агресивния си стил инвеститор Айкан обяви, че има „голяма позиция" в технологичния гигант Apple, когото счита за „екстремно подценен“. Инвеститорът е използвал последните слабости на курса на акцията, за да разшири дела си в компанията през септември. „За да инвестираш в Apple, не трябва да му мислил много“, е заявил той на 11-и септември. Акцията била „извънредно евтина“. 

Считания за твърде активен инвеститор обаче продължава да не разкрива точния размер на неговата позиция в Apple. Според спекулации в медиите обаче стойността на дела му възлиза на над 1,5 млрд. долара.

Срещата между двамата ще се състои още в понеделник, а темата ще бъде програмата за обратно изкупуване на акции на Apple, пише от своя страна Wall Street Journal. Айкан има твърдо мнение по темата. Той смята, че „Apple е екстремно подценен“ и пледира за разширяване на програмата за обратно изкупуване на акции.

Ако Apple сега заеме за финансиране на програма за обратно изкупуване на акции 150 млрд. долара при лихва от три процента, то тогава цената на акциите ще надвиши сумата от 490 долара, за които сега се търгуват, пресмята Айкан.

"Ако Apple направи това сега и печалбата се увеличи само с десет процента, след това на фондовата борса акцията би струвала по 700 долара за брой“, заяви той през август пред Ройтерс.

Apple обаче вероятно намира текущото ниво на обратно изкупуване за доста адекватно, и е трудно да си представим, че концернът може да бъде убеден в обратното. А и Айкан, дори и с такъв голям дял, вероятно не разполага с много влияние, за да промени начина, по който Apple разпределя капитала си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
Когато нещо е екстремно подценено се купува тихомълком, а не се тръби на целия свят. Някой май се е набълбукал и сега се чуди как да вдигне цената на акцията :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още