IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Айкан отново се изказа за Apple... в Twitter

Инвеститорът твърди, че си е уговорил вечеря с Тим Кук, който вече е съгласен с обратното изкупуване на акции

09:55 | 23.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Айкан отново се изказа за Apple... в Twitter

По време на принудителното прекъсване на търговията на Nasdaq в четвъртък цената на акциите на Apple почти не помръдна. Въпреки това Карл Айкан се погрижи за раздвижване на мненията с нов постинг в социалната мрежа за кратки съобщения Twitter, пише Wall Street Journal.

Едва преди седмица мега активният фонд мениджър предизвика силен скок на курса на акциите на Apple, след като сподели в Twitter, че разполага с "голяма" позиция в компанията. 

Този четвъртък Айкан съобщи чрез услугата за кратки съобщения, че е разговарял с изпълнителния директор на Apple Тим Кук: "Говорих с Тим. Планираме вечеря през септември. Тим вярва в обратното изкупуване на акции и ще осъществи такова. Сега всичко е въпрос на мащаб".

През миналата седмица Айкан заяви пред Wall Street Journal, че вярва, че Apple трябва да издаде облигации, за да стартира обратно изкупуване на акции на цена от около 525 долара. Това може да катапултира курса до 625 долара за брой.

Още по-рано Apple обяви, че ще плати сумата от 100 млрд. долара на акционерите до 2015 година. Айкан обаче показа, че не е впечатлен от този времеви отрязък и настоява за по-бързо намаляване на паричните резерви, които в момента се изчисляват на около 140 млрд. долара. 

Тиутът му от четвъртък може да е първото съобщение за успеха на инвеститора. Преди всичко благодарение най-вече на навлизането на Айкан в Apple акциите на концерна поскъпнаха с 10% от началото на август. В четвъртък вечерта заради прекратяването на търговията на Nasdaq нямаше сделки и с Apple. Преди това курсът потегли леко надолу с 0,8%, но след като  търговията бе подновена, акцията се възстанови и приключи сесията с лек плюс. 

До този момент компанията действаше много резервирано по отношение на своите парични резерви. Те бяха ползвани за малки придобивания на фирми или за милиардни сделки, които обаче осигуряваха дългосрочно снабдяване с важни компоненти за устройствата.

Основателят на Apple Стив Джобс, който спаси компанията от фалит през деветдесетте години, се считаше за противник на плащането на дивиденти до смъртта си през септември 2011 г. През 1996 г. Apple отчете загуба в размер на 816 млн. долара. Наследникът на Джобс на поста главен изпълнителен директор Тим Кук подхранваше акционерите с надежди за дивидент от няколко месеца насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Впечатляващи цифри.. мнооого впечатляващи даже. Повече от бюджета на цели държави.Обаче като се има предвид че Appple загуби инерцията в иновациите както и потребителите в Китай перспективите изглеждат малко по-различно и трябват иновации вградени в нови продукти за да се поддържа равнището от над 500 долара за акция. Всички очакват да видят какво ново ще изкара Apple през септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още