IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук - мениджърът, който разбира акционерите

Наследникът на Стив Джобс в Apple постепенно променя корпоративната култура на технологичния гигант, коментира WSJ

13:42 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук отваря Apple към инвеститори и акционери. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Тим Кук отваря Apple към инвеститори и акционери. Снимка: Ройтерс 

Вчерашното решение на технологичния концерн Apple за изплащане на дивидент е не само една радикална промяна в корпоративната философия. Налице е също така ясен знак, че главният изпълнителен директор Тим Кук ще поддържа един нов подход към своите акционери, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Под ръководството на основателя Стив Джобс Apple бе фокусирана върху изграждането на големи парични резерви. Инвеститорите рядко биваха питани за своите виждания. Но откакто Тим Кук пое поста си в началото на август, а Джобс почина през ноември, тези неща се промениха. 

През януари Apple изненада някои свои големи инвеститори, като поиска да чуе мнението им за това какво трябва да прави с огромните запаси от парични средства и други ликвидни позиции. В края на декември Apple разполагаше с 97,6 млрд. долара (около 74 млрд. евро).

И в обществото ръководството на Apple заговори по някога възприемания като чувствителен въпрос. В една от редките си изяви на инвеститорска конференция през февруари Кук заяви, че мениджърите ще обсъдят възможностите за паричните резерви, тъй като те са по-големи, отколкото е необходимо за бизнес операциите.

Това доведе и до конферентния разговор в понеделник, когато Apple обяви първото изплащане на дивидент от 1995 г. насам, както и програма за обратно изкупуване на акции за над 10 млрд. долара. Главният финансов директор Питър Опенхаймер заяви, че са избрали тази двойна стратегия, „след като получихме мнението и на нашите акционери".

Това са едни изцяло нови отношения между Apple и Wall Street. В продължение на години мениджърите на Apple почти не допускаха коментар за паричните резерви. Имаше само стандартизирани отчети, в които се казваше, че компанията има нужда от парите, за да осигури доставки и да остане гъвкава. За Джобс, който така или иначе отделяше малко време за акционерите си, темата беше табу.

Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още