IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще плати дивидент за първи път от 1995 г.

От началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с 45%, до голяма степен заради очакванията за скорошни дивиденти

15:31 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple ще плати дивидент за първи път от 1995 г.

За първи път от 1995 г. акционерите на Apple ще получат дивидент. Това обяви днес концернът по време на извънреден конферентен разговор.

Плащането се равнява на 2,65 долара на акция за тримесечен дивидент и ще започне през четвъртото тримесечие на финансовата 2012 г., която започва на 1-и юли, предаде Ройтерс.

Apple преустанови изплащането на дивиденти през деветдесетте години, когато концернът беше на ръба. Междувременно производителят на iPhone и iPad има налични към момента 98 млрд. долара.

От началото на годината акциите на Apple са поскъпнали с 45 на сто. Голяма част от ръста се пада именно на очакванията, че компанията скоро ще започне да изплаща дивиденти. Към момента наличните 98 млрд. долара в касата на Apple са безпрецедентни за публична компания.

Същевременно преди старта на днешната борсова сесия производителят на iPhone и iPad заяви, че през следващите години ще изкупи обратно свои акции на стойност 10 млрд. долара. Apple увери, че въпреки тази инвестиция разполага с „резерв за стратегически дейности“.

До този момент компанията действаше много резервирано по отношение на своите парични резерви. Те бяха ползвани за малки придобивания на фирми или за милиардни сделки, които обаче осигуряваха дългосрочно снабдяване с важни компоненти за устройствата.

Основателят на Apple Стив Джобс, който спаси компанията от фалит през деветдесетте години, се считаше за противник на плащането на дивиденти до смъртта си през септември 2011 г. През 1996 г. Apple отчете загуба в размер на 816 млн. долара. Наследникът на Джобс на поста главен изпълнителен директор Тим Кук подхранваше акционерите с надежди за дивидент от няколко месеца насам. 

В момента няма друга компания в световен мащаб, която да е по-високо оценена на борсата от Apple. В петък акциите се търгуваха по 585 долара. По този начин борсовата оценка на Apple е общо 546 млрд. долара. Надеждите за изплащане на дивидент вдигнаха през миналата седмица курса на акцията дори над границата от 600 долара. 

 

Wall Street Journal изчисли, че на инвеститорите са били нужни 23 дни, за да докарат цената на акцията от 500 до 600 долара. Покачването от 400 до 500 долара за акция е станало малко по-бавно – за 34 дни.

Доста анализатори са убедени, че щурмът ще продължи към 700 долара, а почти всички завишават прогнозите си.

За тази цена обаче феновете на марката могат да получат чисто нов iPad. Ето защо акцията не е атрактивна за по-малките инвеститори. Компанията може да промени това чрез т. нар. "сплит", при който се увеличава общият брой на акциите (съответно цената им пада), за да станат книжата по-достъпни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още