IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2500 безработни започват работа по регионални програми за заетост

Бюджетът за 28-те регионални програми е 7,2 млн. лв.

16:47 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Започва изпълнението на 28-те регионални програми за заетост, които осигуряват работа за период до 6 месеца на повече от 2500 души с най-големи трудности при реализацията на пазара на труда. По програмите ще се наемат приоритетно младежи до 29 години, хора над 50 години и дълготрайно безработни, съобщават от Министерството на труда.

Трудовото възнаграждение и осигуровките им ще се финансират със средства от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за активна политика на пазара на труда.

По програмите ще се реализират широк спектър от дейности с местно значение, като поддържане и опазване на общинската и държавната собственост - училища, детски градини, читалища, поддържане на пътища, спомагателни дейности в пенсионерски клубове, помощ в обществените трапезарии, социален патронаж и други общополезни дейности. От друга страна ще се осигури заетост на лица от уязвимите групи през зимата, когато липсват възможности за сезонна работа.

Регионалните програми са разработени въз основа на проектни предложения на областната и общинските администрации.

Общият бюджет за 28-те регионални програми е 7,2 млн. лв.

Разпределението се регламентира с изменения в Националния план за действие по заетостта и беше одобрено от правителството.

Финансирането на регионалните програми за заетост за всяка област за 2016 г. се определя според средномесечното равнище на безработицата и средномесечния брой регистрирани безработни през 2015 г.

Крайният срок за изпълнение на регионалните програми е до 31 март 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още