IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

46% от фирмите у нас са получавали искане за подкуп от държавна структура

Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективизма на държавния служител

11:52 | 07.10.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: freeimages</em></p>

Снимка: freeimages

Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), представено пред bTV от председателя на организацията Цветан Симеонов.

Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. 

На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена.

„Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи Симеонов. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила, има база за корупция, добави той.

Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

Според председателя на Палатата решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря моментът това да се направи или да кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията.”

С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят.

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
vladconsult
преди 7 години
Най голяма корупция има точно за търговете за електронно правителство и съответните фирми коит го изграждат - там вече са потънали над 200 милиона но явно са малко и искат още!!! А иначе унищожаването на България и българите под етикета корупция е в пълен ход. Но в държавите отвъд океана корупцията е навсякъде и бакшиш се дава за всичко, но те не се оплакват!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Аз твърдя че процентите са много повече.Да бяха писали поне 75% че да се доближат до истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 7 години
Останалите извън тези 46 на сто не са чакали да им искат .... ами сами са предложили да дадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
При положение, че над 90% са малки и микро предприятия, то излиза, че рекета, защото искането за подкуп е точно това, е стигнал ужасяващи размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още