IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов пред следствието: Бързо трябваше да се реагира с ваксините

В ГЕРБ няма по-подготвени кандидати за премиер от Борисов, смята самият той

15:52 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойко Борисов напуска Следствието. Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Бойко Борисов напуска Следствието. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Как се взимат неприсъствени решения на правителството е обяснил пред следствието премиерът в оставка Бойко Борисов, съобщи самият той, цитиран от „Нова телевизия“.

„Чл. 7 и чл. 9 съм обяснил как се внася акт на подпис, поради това че ситуацията беше такава, че бързо трябваше да се реагира с ваксините“, коментира той.

Министрите от правителството бяха повикани на разпит пред следствените органи заради повдигнатите обвинения срещу здравният министър Петър Москов. Те са във връзка с бартера на ваксини между България и Турция през 2015 година.

По силата на това споразумение България получи 100 хил. дози петвалентна ваксина „Пентаксим“ в замяна на 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза. Към ваксината „Пентаксим“ страната ни е получила и дози „Еувакс В“ срещу Хепатит В, която не е разрешена за ползване. Министерството на здравеопазването е задържало тази ваксина в случай на засилен бежански натиск.

Бойко Борисов коментира след срещата си със следователите, че няма проблем споразумението за ваксините да бъде проверявано. „Винаги съм казвал, че трябва да се проверява, когато има съмнения в нещо и това е ролята на обвинителя“, допълни той.

Според него след като ваксините привличат вниманието на обществото, правителството трябва да обясни защо е взело това решение. Той очаква да бъде призован и във връзка с договорите за МиГ-овете.

Бойко Борисов направи коментар и по отношение на консултациите при президента за съставяне на нов кабинет. Той беше категоричен, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство, предложено от Патриотичния фронт. Нелогично е ГЕРБ да подкрепя правителство на Патриотичния фронт, още повече, че патриотите са гласували срещу бюджета, смята още премиерът в оставка, цитиран от БТА.

За варианта съставяне на ново правителство на ГЕРБ с мандат на Патриотичния фронт, но без Борисов начело, той заяви, че „няма по-подготвен от мен в ГЕРБ“ за премиер. В това предложение премиерът в оставка видя лична атака и допълни, че патриотите са работели активно в подкрепа на кандидатурата на Румен Радев за поста президент на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още