IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се прицелва в топ 5 туристически дестинации в Европа

Това е амбициозна задача, но е възможно да се постигне с правилните стъпки, заяви министърът на туризма

17:23 | 12.12.14 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Основна цел на министъра на туризма Николина Ангелкова ще бъде превръщането на България в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация в първите топ 5 на европейския пазар. Това обяви тя на пресконференция, на която представи приоритетите на новото ведомство, което ще отговаря за туризма.

Ангелкова каза, че това е амбициозна задача, но е възможно да се постигне с предприемане на правилните стъпки. В тази връзка министърът представи и своя съветник за развитието на зимния туризъм – легендата в ски спортовете Марк Жирардели, който също присъстваше на пресконференцията.

Първият съвет на Жирардели към Ангелкова беше да се направи анализ на състоянието на инфраструктурата, която е от ключово значение за туризма, както и ефективното разходване на средствата за реклама. Той посочи още, че бихме могли да се възползваме от някои добре работещи добри практики в Европа за развитието на зимния туризъм.

По отношение на туристическата инфраструктура Ангелкова посочи, че води разговори с финансовия министър Владислав Горанов за изграждането и стартирането на Фонд за туристическа инфраструктура, който ще финансира публичната инфраструктура до и във курортите, които се нуждаят от инвестиции. Става въпрос за обекти, които не се финансират от други източници, уточни министърът. За стартирането на фонда ще са необходими законови промени, каза тя и прогнозира, че реалният срок за стартирането му е началото на 2016 година.

Тя обясни, че през следващия програмен период сектор „Туризъм“ ще може да се възползва от 1 милиард евро по различни европейски програми, а за тази цел в министерството ще бъде създадено и отделно звено, което ще се занимава само с управлението на тези проекти за туризма. Ангелкова каза, че по оперативните програми ще се кандидатства на конкурентен принцип, а по програмата „Конкурентоспособност и иновации“ директно ще получим 30-40 милиона лева. 

По програма „Регионално развитие“ в рамките на следващата година остава да се усвоят 20 милиона лева, а за рисковите 8 милиона лева е получена отсрочка и загубата е минимизирана, каза още министърът на туризма.

Ще бъдат създадени туристически представителства на целеви пазари. Като такива са фокусирани съседните ни държави, както и скандинавските страни, Германия, Италия, Испания. Ангелкова уточни, че се обсъжда обособяването на такива туристически пазари в осем държави, като бюджетът за това е по линия на министерството на икономиката.

В момента имаме туристически представителства в Москва и Франкфурт, напомни тя. За останалите страни ще се използва ресурсът на сегашните търговско-икономически представителства. Ще имаме и съвместно такова с Румъния в Пекин.

До края на годината предстои да бъде анализирана и одобрена концепцията за туристическо райониране, което ще позволи фокусирането върху разработването на регионални туристически брандове, каза още министърът.

По отношение на структурата на новото министерство Ангелкова каза, че освен дирекцията, отговаряща за европейските програми за проекти в туризма, ще има още една дирекция за статистически анализи, която е необходима за получаване на адекватна статистика за туризма ни, каквато в момента липсва.

Ангелкова коментира още, че към момента нейният заместник Бранимир Ботев не е подал оставка. В края на миналия месец тя заяви, че очаква Ботев да се оттегли от поста заради недоволството на много от организациите в бранша от назначаването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
hex
преди 9 години
На Запад има множество платежоспособни клиенти, желаещи да видят съкровищата на траките и археологическите обекти, но ги вълнува също да си прекарат сигурно и весело. Необходими са професионални аниматори и гидове, пътища, транспорт, естествено хотели, но най-вече добри новини от страната. Това ги задържа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 9 години
ТОП 5, ама отдолу нагоре. Леле леле леле, всеки ден с нов абсурд, а понякога с по два.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
mick
преди 9 години
2-3 месеца лято и 1 месец зима..останалите месеци щтракане на пръсти.. няма как да се поддържа добър персонал така..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
wenci
преди 9 години
И колко лева "мислят" да вложат това "правителство" в развитието и опазването на археологическите обекти в България, на фона на 8-те млрд кредит?Нека познаем.....верния отговор е......О -нула !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
ejko
преди 9 години
Абе... с какво се друсат всички в тва правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
ejko
преди 9 години
Абе... с какво се друсат всички в тва правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Ахахаха, голям смях!След като се докарахте дотам че и българите да предпочетат Гърция и Турция, след като единствения ви клиент в лицето на изпадналите руснаци обедня - на какво разчитате? На голи лафове или на рекламна кампания с откраднато лого?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още