IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цацаров: Прокуратурата е основна цел на съдебната реформа, защото е неудобна

Част от политически спектър се опитва да преформатира институцията, заяви главният прокурор

12:53 | 13.12.15 г. 5
Цацаров: Прокуратурата е основна цел на съдебната реформа, защото е неудобна

Прокуратурата е основната цел на съдебната реформа, защото е прекалено неудобна за част от политическия спектър. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР.

Коментарът е във връзка с гласуването на конституционните промени от сряда. Именно те доведоха до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. 

"Виждаме, че основната цел в съдебната реформа е именно прокуратурата. Прекалено неудобна е на част от политическия спектър", заяви обвинителят. По думите му именно този политически спектър се опитва да я преформатира според своите разбирания. "Такава е играта, която те искат в момента, но и това ще мине", категоричен бе той.

Цацаров беше категоричен, че не се чувства толкова властен човек в държавата. Главният прокурор коментира, че фигурата на властния човек в момента е нужна на дискусията за съдебната реформа, тъй като тя в момента се води тихо и задкулисно.

"Необходимо е да има виновник. Необходимо им е оправдание за всичко онова, което се случва", заяви той и отсече, че правомощията на главния прокурор и прокуратурата са ясни.

Той обясни, че има политици или големи фигури, които са предадени на съд, но въпросът е има ли осъден. "Трябва да го зададете някъде другаде. Прокуратурата е този държавен орган, който предава на съд. Дали има, или няма осъден - решението е на съда. Не отричам възможните и съществуващи грешки и на моите колеги по отношение на начина на формулиране на едно или друго обвинение", заяви той.

„Прокуратурата е страна в наказателния процес. Не бива да се допуска изкуствено създадено вражеско разделение между прокуратурата и съда. Те не са и партньори по закон. Противопоставянето на съд и прокуратура е изключително вредно. В същото време отговорността не е само на прокуратурата, а обща", заяви Сотир Цацаров.

Още новини от България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Е , Пирамида...отвратените си отиват , остават отвратителните ! Та и с Христо Иванов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Да ме прощава главният прокурор но...на кого и за какви цели не била удобна прокуратурата, че нещо ми убягва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
1984
преди 8 години
"Над мен е само Господ"-каза един предшественик на цацаровЯвно и той вярва в това,иначе не биха си позволили да фалшифицират тефтерчета-от Д.П. на 10 ,не биха набеждавали невинни хора в опит за убийство на Д.П.,не биха взимали страна в политически и мафиотски борби,а можеха да внесат годни доказателства в съда за поне дузина политици. Не правосъдна,а прасевъдна система имаме:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
И това го казва масона Цацаров, който бе уреден на поста от масона Георги Гергов за да не се занимава държавата с престъпните му сделки, особено с тази, при която държавата му подари международния панаир в Пловдив.Когато една прокуратура е корумпирана и пълна с масони наистина е неудобна и не е в интерес на правото и справедливостта да останат нещата по този начин. Нито прокуратурата, нито българският съд работят в интерес на българското общество. Иначе нямаше да има казуси като аферата с КТБ, 1-милионния хонорар на Доган по проекта Цанков Камък, Христо Бисеров, Марио Стойков ред други. Няма да ми стигне цял ден да ги изброявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
khao
преди 8 години
тия изказвания още ли хващат декиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още