IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Не ми се прави трето служебно правителство

Надявам се, че българският политически елит и 43-тото Народно събрание ще намерят формата на стабилността, така че да продължим напред, каза президентът

11:45 | 12.12.15 г. 8
Плевнелиев: Не ми се прави трето служебно правителство

Не ми се прави трето служебно правителство, така че много се надявам тази крехка, но все пак постигната стабилност в България да продължи. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Годината” по Дарик радио.

На въпрос дали планира политически консултации с политическите партии за бъдещето – избори, нова коалиция, стара коалиция, Плевнелиев каза, че към момента не планира такива консултации по повод на оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Той обаче заяви, че следи внимателно развитието на „тази криза”.

„Надявам се, че българският политически елит и 43-тото Народно събрание ще намерят формата на стабилността, така че да продължим напред”, посочи държавният глава. И уточни, че в същото време е готов в кризисна ситуация да действа така, както вече му се е налагало. 

Попитан дали ще сезира Конституционния съд за тези промени, с които по думите му се плаща с независимостта на съда, Плевнелиев заяви, че винаги е налагал вето или е сезирал КС с ясни аргументи.

"Това, което към момента имаме като конституционни промени, като заявка, минала на второ четене, е една малка стъпка напред, но не е голямата реформа, която очакваме и не е дълбоката промяна, на която се надявахме. От тази гледна точка, не може да очакваме държавният глава да сезира КС, но гражданите може да очакват да продължавам да работя денонощно, за да може да направим и следващите още по-решителни крачки напред", каза държавният глава.

Плевнелиев уточни, че това означава президентът да ползва своето право на промяна и иницииране на промяна в Конституцията на един по-следващ етап. Държавният глава посочи, че преди това трябва да се види дали и по какъв начин дадената заявка ще бъде финализирана.

"Една от големите теми, които аз ще следя дали в Закона за съдебната власт ще бъде категорично декларирано от народните представители - оттук нататък по всички поводи, във всички случаи се гласува явно", коментира още Росен Плевнелиев.

За Плевнелиев политическото събитие на годината е референдумът – като възможност българският народ да бъде чут по стратегически важни въпроси и като нов инструмент, който обогатява българската демокрация. Президентът определи референдума за електронното гласуване през тази година като голям успех за българската демокрация.

На въпрос за необходимостта от институцията на Великото народно събрание Плевнелиев отговори, че такава институция е ненужна и допълни, че това е проблем, който трябва да бъде решен в българската конституция, но да се прецени как и кога. Той определи свикването на ВНС като възможност, но и много сериозен риск за държавата, тъй като там 400 депутати могат да дебатират години и нищо да не свършат. Плевнелиев заяви, че ще постави въпроса за обсъждане по време на политическите консултации с парламентарните сили по време на месеца на политическите консултации през януари.

„Няма институция Велико народно събрание в нито една от другите демократични държави, от които ние се вдъхновяваме от техните реформи и просперитет. Давам си сметка, че ВНС като институция е остаряло и би следвало да остане в историята”, каза държавният глава.

За дума на 2015 г. президентът определи "тревога". "Тревога от рекордния брой кризи по света - бежанска, терористична, икономическа, дългова, украинска, кризи в Близкия Изток и Северна Африка. Тревога от относително крехката стабилност, постигната в България, тревога от това дали реформите ще се случат, така че да се получи ефект, който да бъде усетен от народа - да види прогрес, справедливост, перспектива", посочи държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
И на много у нас им писна от глупостите на назначения ни държавен глава , но какво можем да направим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
antonio1234
преди 8 години
Ако трябва да си излея душата за всички политици,коментарите ми ще имат следния вид ****** ********** ********** *********** *********** ** ******** ******** ** ***** ****** **** **** ********* *** и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Той разбира мисиите им! :))))))==https://***.youtube.com/watch?v=N1lSJ_j0xGI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Плевнелиев: Не ми се прави трето служебно правителство"....ааааа защо!? От предното бе щастлиФт! :))))===https://***.youtube.com/watch?v=Eg0obGVxFgY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Той е един шастлиФт президент но "Уважаем"..... "мъдри думи " при Плевнелиев ...!!!!!!... ? Сигурен ли си в оценката си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
mnz
преди 8 години
Добре е да се намери някаква форма на стабилитет както казва уважаемия президент г-н Плевнелиев. Нека всички да се вслушат в мъдрите му думи и да намерят компромис за постигането на така нужния ни стабилитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
dakl
преди 8 години
Този национален предател отново напомня за себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
The Senator
преди 8 години
" Плевнелиев: Не ми се прави трето служебно правителствоНадявам се, че българският политически елит и 43-тото Народно събрание ще намерят формата на стабилността, така че да продължим напред, каза президентът " - Дори това "напред" да не е ясно накъде, или да е надолу. Важното е да има движение и духовен живот.Т.е., някой да Го духа.Амин, г-н Президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още