IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачева: Недопустимо е законодателната власт да се меси в работата на съдебната

До края на следващата година ще има стратегия за нова концепция в Наказателния кодекс, обеща правосъдния министър

10:34 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Недопустимо е представители на законодателната власт да се месят по какъвто и да е начин в работата на представители на съдебната власт. Това коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева в ефира на Българска национална телевизия (БНТ) по повод изказване на главния прокурор Сотир Цацаров за сканадала в Асеновград.

Коментарът на Цацаров е, че е правен опит за политическо влияние както върху протестите, така и спрямо ромското население  в Асеновград, където от няколко дни има протести заради бой между спортисти и хора от малцинството. По думите на главния обвинител депутатът от БСП Манол Генов е звънял през нощта на районния прокурор на Асеновград с молба за политическа поръчка.  

Относно административната реформа Цачева сподели, че премиерът Бойко Борисов е възложил задача в изключително кратки срокове да бъде направен анализ на всички административни услуги, които се предоставят от държавата. Министър-председателя очаква да бъдат предложени законови промени, които да опростят процедурите и да намалят огромния брой необходими документи.

Цачева призна, че самата тя е била изненадана от документите, които се изискват в Министерството на правосъдието.

„Има услуги, за които се изискват над 10-14 документа. Необяснимо е как една администрация изисква документи, които се издават от самата нея. Имаме нужда от свързаност между отделните звена, нови програми и електронизация на управлението“, каза Цецка Цачева. 

Тя сподели още, че правителството е мобилизирано да се справи и обеща в рамките на три месеца да има готовност за промяна на определени нормативни актове в администрацията.

Цачева коментира и избора на нов Висш съдебен съвет (ВСС).

"Това са магистрати, получили доверието на свои колеги, което би довело до по-високо самочувствие и отговорност.

Надявам се конфронтацията да не бъде толкова силна, колкото в момента. Това противопоставяне не води до издигане авторитета на съдебната власт. Само тогава бихме имали такова правораздаване, каквото искаме“, каза правосъдния министър.

Цачева обеща още, че до края на следващата година ще има стратегия за изцяло нова концепция в Наказателния кодекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още