IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Атанасова е новият здравен министър*

Председателят на здравната комисия в парламента поема поста на д-р Стефан Константинов

10:41 | 16.03.12 г. 3
Десислава Атанасова е новият здравен министър*

Председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова поема поста здравен министър, като става четвъртият министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов, съобщи bTV.

По-рано премиерът съобщи, че обмисля два варианта за поста на подалия оставка Константинов, като съобщи имената на Десислава Атанасова и председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Вече бившият здравен министър Стефан Константинов е депозирал оставката си още във вторник. Това разкри самият той, след като в началото на седмицата премиерът предупреди, че Константинов има 5-6 дни за предоговаряне на цените на лекарствата и в зависимост от резултата ще вземе решение за бъдещето му. 

Като причини за оставката на Стефан Константинов Борисов посочи неразбирателството на вече бившия министър с парламентарната група на ГЕРБ, със заместник-министрите му, както и с депутати в парламента.

Стефан Константинов беше третият министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов. При съставянето на кабинета постът беше зает от Божидар Нанев, който бе отстранен заради голям скандал с поръчка на ваксини против грип, които са ощетили държавата с милиони. Случаят бе предаден на прокуратурата и срещу Нанев бе повдигнато обвинение за престъпление по служба, което и в момента отлежава в прокуратурата.

След него постът пое проф. Анна-Мария Борисова, която се задържа в министерското кресло едва няколко месеца и подаде оставка заради друг скандал – този път заради несъгласуване с партийното ръководство на идеята за доплащане в болниците.

Десислава Атанасова е родена през 1978 г. в Дулово. По образование е юрист. Избрана е в парламента от русенски избирателен район. Атанасова е председател на здравната комисия в парламента от лятото на 2010 година, когато пое поста от Лъчезар Иванов.

Атанасова е първият председател на здравната комисия без медицинско образование. Тя е вторият министър на здравеопазването в последните десет години, който не е лекар. Първият министър без здравно образование, който прекъсна дългогодишната традиция на този пост да се назначават хора с медицинско образование, беше Славчо Богоев - министър на здравеопазването от 2003 г. до 2005 г. в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Десислава Атанасова е единствената, която може да влезе веднага в работата, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. Според него като председател на комисията по здравеопазване в парламента тя познава работата на Здравната каса и на Министерството на здравеопазването. Той допълни, че тя е запозната с конфликтите и допуснатите слабости, знае уязвимите места в сектора.

Борисов призна, че се е колебал между Атанасова и Менда Стоянова, но е било преценено, че Атанасова може да влезе с "летящ старт" в министерството, без да има загуба на време.

Премиерът изрази надежда новият министър да се поучи от грешките на предишните и веднага да се започне работа по необходимите реформи в здравната система.

* Актуализирано към 13.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
iwailofil
преди 12 години
дано поне тя се пребори с пипалата на Здравния моктопод. Нито веднъж Огнян Донев не каза, ч е може да нали лекарствата, неговата Софарма не е била и сред фирмите, прдложили намаление. Така той трупа стотици милиони, а хората и Здравната система иизнемогва, . Чувам, че купил и мениоджмънта на Актавис за да се държат високи цени на лекартсватат. Здарвната ни истема е болна, изтъкана от подкупи и скандали. Трябва да бъде оздравена, който и министър да дойде, няма да се оправи ако не се вземата мерки срещу фармац. мафия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
iwailofil
преди 12 години
важното е да се оздрави задравеопазването ни и да поевтинеят лекарствата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
sonka.74
преди 12 години
Е, сега да видим новата министърка на здравеопазването какво ще направи - защото според нея мерките за намаляване на цените на лекарствата (предложени от предшественика й) били закъснели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още