IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни започва реконструкцията на площад „Руски паметник”

Симулация на трафика показала значително облекчаване на движението

13:53 | 07.06.15 г.
До дни започва реконструкцията на площад „Руски паметник”

Реконструкцията на кръговото кръстовище на площад «Руски паметник» започва на 10 юни, съобщи Столична община.  

Целта е да бъдат подобрени техническите параметри на кръстовището, което сега не може нормално да поеме автомобилното движение и маршрутите на градския транспорт (през кръстовището преминават трамваи, тролейбуси и автобуси). 

Според общината след реконструкцията и изместването на трамвая в локално платно от страната на  Петте кьошета, кръстовището ще заработи като истинско кръгово, а симулация на трафика показала значително облекчаване на движението и намалено време за преминаване. Очаква се и намаление на вредните емисии до 20%.

По време на строителните работи ще се запази  централният кръг с радиус 24 м, където се намира градинката с паметника, като около него ще бъдат изградени  три пътни ленти. Централните пътни платна на кръговото движение ще се изпълнят с два вида настилка – асфалт за активното движение и паваж до вътрешната и външна линия на ринга. Паважната настилка за локалите на бул.“Ген. Тотлебен“ и бул. „Ген. Скобелев”  ще се пренарежда.

Връзката с пл. „Македония” ще става по съществуващите локални платна по бул. „Македония”.

В северната част на пл. „Руски паметник” ще има локални платна за околните сгради, с което няма да се натоварва допълнително движението в централното кръгово платно. Изгражда се и велотрасе.

София ще има и първата "зелена" трамвайна линия – трамвайните мотриси ще преминават върху трева, а не върху асфалт.

Изпълнител на строителните работи е  Дружество „Руски паметник 2014”, а проектант  ОП „София – проект”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още