IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият „зелен“ трамвай в столицата ще минава край Руски паметник

След 1 юни започва ремонтът на оставащата част от бул. „Цариградско шосе“ от „Алея Яворов“ до 4-ти километър

11:02 | 24.04.15 г.
Първият „зелен“ трамвай в столицата ще минава край Руски паметник

За първи път в София ще има "зелена" трамвайна линия – трамвайните мотриси ще преминават върху трева, а не върху асфалт, по бул. „Ген. Скобелев“, където ще бъде изместена двупосочно трамвайната линия след ремонта на кръговото на Руски паметник. Това обясни в ефира на bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Планът за пълна реконструкция на кръговото на Руски паметник предвижда и смяна на ВиК мрежите, които не са подменяни през последните 100 години.

Фандъкова подробно описа къде и какви ремонти ще се извършват до края на годината, част от които вече са започнали.

След 1 юни започват и ремонтните дейности по оставащата част от бул. „Цариградско шосе“ от „Алея Яворов“ до 4-ти километър. Там се очаква затруднение на движението, тъй като ще бъде ремонтиран и мостът над „Алея Яворов“.

Предвижда се и още един, трети, капитален ремонт на възлово софийско кръстовище – това на бул. „Иван Гешов“ и бул. „България“. Планът е да се изгради кръстовище на две нива – горното да е с кръгово движение, а трамваят да минава отдолу, където ще има и светофар. Кога ще започне този ремонт, все още не е ясно, тъй като ще се изчака отваряне на някой от другите ремонтирани обекти, за да не се затрудни движението в столицата.

Фандъкова обясни, че в момента тече ремонт по последния участък от пешеходната зона на бул. „Витоша“, който се очаква да бъде завършен до края на юни. От 1 юни започва и реконструкцията от НДК до Южен парк, като са предвидени подмяна на трамвайните релси, поставяне на улично осветление, озеленяване и залесяване. 

В дългосрочен план за столицата се предвижда изграждането на повече велоалеи, подмяна на болни и стари дървета с нови, както и засаждането на още по софийските улици. Целта на Фандъкова е да има над 800 дървета по улиците на столицата.

От началото на годината до момента са вдигнати повече от 250 автомобила, които са били паркирани на зелени площи и тротоари, съобщи още столичният кмет. Тя подчерта, че с приоритет са междублоковите пространства и зелените площи.

Общината се опитва да се справи с нерегламентираното паркиране, като до момента е наложила 190 акта и над 1200 констативни протокола. По думите на столичния кмет сегашният контрол е достатъчно ефективен, въпреки че невинаги се правят проверки и се вдигат нарушителите.

„Санкциите и сега са достатъчно високи”, допълни Йорданка Фандъкова, но подчерта, че справянето с нерегламентираното паркиране е обща задача и гражданите трябва да работят заедно със Столична община.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още