IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ни дава още 48 млн. евро за управление на границите и миграцията

Над 36 млн. евро от тях са предназначени за МВР - за нова техника, подобряване на компютърните системи и т.н.

14:32 | 23.12.16 г. 1
<p>
	Гранични полицаи наблюдават българо-турската граница, по протежение на която беше изградена ограда. За съоръжението бяха похарчени почти 170 млн. лева. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Гранични полицаи наблюдават българо-турската граница, по протежение на която беше изградена ограда. За съоръжението бяха похарчени почти 170 млн. лева. Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е одобрила 48,2 млн. евро допълнително извънредно финансиране за България за управление на границите и справяне с миграцията, съобщават от пресслужбата на представителството на Комисията в България.

Средствата са от Европейския фонд за убежище, миграция и интеграция и Фонда за вътрешна сигурност на Европейския съюз (ЕС). По линия на двата фонда за България са заделени други 91 млн. евро, припомнят от ЕК.

От извънредното финансиране Министерството на вътрешните работи (МВР) ще получи 36,3 млн. евро за подобряване на управлението на границите, включително за закупуване на техника за наблюдение на границите, на граничните пунктове и за подобряване на компютърните системи на гранична полиция. 

Други почти 12 млн. евро ще бъдат използвани за допълнително подобрение на управлението на мигрантските потоци, допълват от ЕК.

България получи отделно 101 млн. евро по силата на грантови споразумения с ЕК. В момента Комисията разглежда и допълнителни искания за отпускане на финансиране.

Страната ни получи подкрепа и от европейската гранична агенция Frontex, която изпрати допълнителен персонал и техника за наблюдение на границите. Хората са разположени по протежение на българо-турската и българо-сръбската граници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
ще строим ли нови лагери за скакалците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още