IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Frontex изпраща допълнителен персонал в България за наблюдение на границите

В момента в страната ни има общо 63-ма служители на агенцията, разположени по границите с Турция и Сърбия

18:23 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След искане на България европейската гранична агенция Frontex изпраща допълнителен персонал, който да подсили наблюдението на границите ни. Това става ясно от съобщение на агенцията, разпространено до медиите чрез пресцентъра на Европейската комисия (ЕК) у нас.

Искането е било отправено към агенцията от българските власти на 29 юли.

“Разширяването на операцията демонстрира ангажимента на ЕС да предоставя допълнителна подкрепа на страните членки, когато е необходимо да се осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут”, посочват от европейската гранична агенция.

Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос приветства решението на Frontex да увеличи контингента си в страната ни. “Въпреки че настоящото ни наблюдение не показва значими признаци на фрагментация или отклонения от маршрута, с Фронтекс сме готови да реагираме бързо, ако е необходимо”, коментира той.

Освен служители европейската гранична агенция ще изпрати и допълнителна техника за наблюдение на границата по суша и въздух.

В момента Фронтекс има разположени общо 63-ма служители по граничните пунктове с Турция. От тях 53-ма са за наблюдение на границите, а 10 са експерти по документи. Други 19 служители на агенцията наблюдават границата със Сърбия.

Допълнителните сили ще бъдат разположени постепенно през следващите седмици както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница, посочва се още в съобщението. През последните седмици сръбската армия също засили присъствието си по границата с България заради засилен наплив на нелегални имигранти от Близкия изток и Африка.

За България са заделени 91 милиона евро от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС според националната програма за 2014-2020. Допълнително почти 12 милиона евро бяха отпуснати на страната като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация, уточняват още от ЕК.

Преди два дни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова предупреди в интервю за БНР, че се активизират каналите за трафик на нелегални имигранти през България. Заради това ведомството зачестява и операциите си сред бежанците. Скоро ще заработи и специално звено на МВР за борба с трафика на хора.

В интервюто министърът намекна и за поискана подкрепа от Frontex. По думите й става въпрос за 60 служители на агенцията и техника.

Премиерът Бойко Борисов също наскоро прогнозира, че очаква засилване на мигрантската вълна заради политическата ситуация в Турция след неуспешния опит за преврат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още