IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експертна комисия ще прави индивидуална експертиза за инвалидна пенсия

Работи се по новите стандарти, което ще забави предложението, каза социалният министър

17:04 | 17.04.15 г.
Експертна комисия ще прави индивидуална експертиза за инвалидна пенсия

Възможно е в пакета с предложения за цялостна пенсионна реформа да не влезе предложение за промяна в системата на ТЕЛК-овете. Това каза социалният министър Ивайло Калфин на брифиг днес.

Той уточни, че готвената промяна от социалното ведомство, съвместно с Министерството на здравеопазването, изисква поне няколко месеца за организация, тъй като се предвижда въвеждането на нов стадий след медицинската експертиза. След решението на ТЕЛК ще има специална експертна комисия, сформирана от специалисти от различни ведомства, която ще оценява всеки случай индивидуално.

Експертната комисия ще работи по стандарти, така че да взема индивидуално решение за всеки инвалидизиран – възможно ли е да бъде полезен на трудовия пазар, към каква професия да бъде насочен и какъв вид социално плащане да получава.

Очакваше се подобна промяна да влезе за обсъждане в Министерския съвет още през май, а целта е час по-скоро да се затегне системата по отпускане на инвалидни пенсии, която е една от най-големите пробойни в системата.

Калфин обясни, че целта е да отпадне сегашната възможност за автоматичност. В момента след решението на ТЕЛК се отварят на практика всички врати за инвалидни пенсии, обясни министърът. Идеята е да се прави оценка дали съответното лице със заболяване може да тръгне на работа и ако може – къде и как, посочи министърът.

Предложението за индивидуалната експертиза се уточнява в момента, каза още Калфин, без да се ангажира с конкретен срок за промяната.

В момента всяка втора пенсия в България е инвалидна, а 20% от разходите на НОИ са за такъв вид пенсии. Целта при инвалидните пенсии е да се създадат такива механизми, че хората с инвалидизация в трудоспособна възраст да бъдат насочени към професии, в които те могат да бъдат полезни, каквато е и практиката в европейските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още