IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата инспекция откри нарушения при конкурса за "Силистар"

Комисията е оценила участниците в търга още преди да види офертите, а спечелилата компания не отговаря на изискванията

11:50 | 26.10.12 г. 2
Финансовата инспекция откри нарушения при конкурса за "Силистар"

За нарушения при процедурата за отдаване на концесия за проучване и добив на природен газ и петрол в блок „Силистар“, съобщава министърът на икономиката Делян Добрев по време на заседанието на Министерския съвет.

За проблемите около този конкурс се заговори още преди седмици, отново на заседание на правителството, като тогава беше назначена проверка на Държавната финансова инспекция.

Тя е показала, че членовете на комисията, провела търга, са попълнили своите оценки за класиране на кандидатите още преди да са се запознали с офертите, тоест преди тяхното официално отваряне на 10 септември 2010 година, става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството.

Допълнително финансовата инспекция е установила и че избраният изпълнител – дружеството „Ледербел БГ“, не отговаря на изискванията, записани в чл. 23, ал.1 от Закона за подземните богатства.

Дружеството е представило баланси и отчети за приходите и разходите за 2008 и 2009 година, от които се вижда, че има основен капитал от 5 хил. лева и не притежава активи.

„В тази връзка не са известни критериите, по които комисията е приела, че дружеството е представило доказателства за наличие на управленски и финансови възможности за извършване на дейността“, заявява Добрев пред министрите.

Блок „Силистар“ се намира в южните части на Черно море. Срещу процедурата за проучване за добив на природен газ в този блок се обявиха еколози, а община Церово заведе дело във Върховния административен съд (ВАС). Мотивите са, че има опасност от замърсяване в регион, където единственият поминък е туризма. От ПП „Зелените“ пък се обявиха и срещу избраната фирма, тъй като тя е новосформирано дружество и й липсва история и опит в подобни начинания.

Ако проучванията бяха успешни и „Ледербел БГ“ беше открила находища на природен газ и петрол, тя автоматично щеше да получи разрешително да разработва полето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Ако конкурса се обяви за нищожен може да се проведе нов конкурс в рамките на 5-6 месеца.Няма никаква логика държавата да даде това право за проучване без пари на някой, защото 200 хил лв са смешно ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
Още при спечелването на конкурса имаше мнения че тази фирма е руско изобретение. Според някои, (макар и да не съм привърженик на конспирациите) целта на занятието е забавяне с 5 години на проучването на блок Силистар. Според концесията такъв е срока след които тя се прекратява, ако няма никаква дейност. Според мен по рационално е правителството да принуди фирмата да прехвърли концесита на някой от гигантите в бизнеса, отколкото да я разваля и да я потопи в нескончаеми съдебни спорове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още