IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата може да спре концесията за проучването за нефт и газ край Силистар

Днес министърът на икономиката ще получи окончателния доклад на финансовата инспекция за проверката на "Лебердел"

13:40 | 19.10.12 г.
Държавата може да спре концесията за проучването за нефт и газ край Силистар

Държавата може да прекрати концесията на „Ледербел БГ“ за проучването на нефт и газ в блок „Силистар“, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Добрев съобщи, че днес очаква да получи окончателния доклад на държавната финансова инспекция, която е направила проверка на компанията. Министърът обеща да сезира прокуратурата, ако в доклада има такава препоръка.

Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков съобщи на заседанието на министрите, че от няколко месеца в ресорното му министерство постъпват сигнали за нередности при концесията на „Лебердел“.

Тогава Делян Добрев се ангажира да бъдат направени съответните проверки и ако се установят нередности, те да бъдат отстранени.

Днес Добрев съобщи, че при проверката на държавната финансова инспекция е установено, че компанията е регистрирана с 5 хил. лева капитал. Отделно фирмата има само хиляда лева по банкова сметка и не може да докаже наличието на опит и достатъчно финансови средства, с които да направи сондажите.

Икономическият министър изрази опасения, че фирмата вероятно е искала да препродаде блока на друга компания за няколко десетки милиона евро.

Ако се стигне до прекратяването на концесията, ще бъде обявена нова процедура и ще се търси друга фирма, която да търси нефт и газ в черноморския блок, допълни Делян Добрев.

Министерският съвет реши да стартира процедурата за концесия на блок "Силистар" в края на 2009 г. Конкурсът беше обявен в Официалния вестник на Европейския съюз през март 2010 г., а крайният срок за подаване на заявления за участие беше определен на 9 август същата година.

Въпреки че интерес към концесията проявиха доста компании, в крайна сметка големите играчи се отказаха от участие в процедурата с мотива, че сроковете са били прекалено кратки.

В края на януари 2011 г. „Лебердел“ беше избрана от правителството да проучва за находища на нефт и газ край Силистар по дълбоководен способ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още